Adócsökkentésre készül a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

Adócsökkentésre készül a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, jelentette be Antal Árpád. A háromszéki megyeszékhely polgármestere szerint a napokban közvitára bocsátják az RMDSZ frakció által megfogalmazott, tízszázalékos adócsökkentésre vonatkozó határozat tervezetet.

Az elöljáró szerint a tervezet a magánszemélyek terület- és ingatlanadójának csökkentésére vonatkozik, viszont az nem fog egységesen mindenkinek tíz százalék csökkenést jelenteni.

Antal Árpád magyarázata szerint nemrégiben az önkormányzat adózás szempontjából újra rangsorolta a város lakónegyedeit, amire azért volt szükség, mert az elmúlt években sok helyen jelentős infrastrukturális beruházások történtek, így javult az ott lakók életminősége. Antal Árpád szerint az adócsökkentés révén azoknak a családoknak is legalább 4-5 százalékkal kisebb összeget kell befizetni a városkasszába, akiknek lakása magasabb övezeti besorolásba került.

Sepsiszentgyörgyön az elmúlt hat évben a magánszemélyek esetében csak annyit emelkedett az adó, amit a kormány az inflációhoz igazított, mutatott rá Antal Árpád, aki szerint polgármesterként az az elve, hogy a városban zajló fejlesztéseket nem az emberek pénzéből kell elvégezni, ezért eddig is kormány és uniós pénzekből valósították meg a beruházásokat. Ha ezt a helyi költségvetésre kellett volna alapozni, akkor évente mindössze két utcát lehetne felújítani Sepsiszentgyörgyön, mondta a polgármester.

Hozzátette: Sepsiszentgyörgy csak akkor kap kormánypénzeket ha az RMDSZ kormányon van, így például tavaly egyetlen lejt se kaptak beruházásokra, mert a helyi szociáldemokrata és liberális politikusok nem lobbiztak Bukarestben. Idén viszont 10 millió lejt utalt a kormány útjavításra. Antal Árpád sajtótájékoztatóján rámutatott: nagyszabású infrastrukturális beruházások zajlanak a városban, ami miatt sokan türelmetlenkednek.

Elmondta, hogy ezentúl tematikus sajtótájékoztatók keretében ismerteti az éppen zajló munkálatokat, így csütörtökön a földutak korszerűsítését említette. A polgármester szerint eddigi mandátumai alatt hét sepsiszentgyörgyi földutat aszfaltoztak le 20.000 négyzetméteren, amelyekhez további 7000 négyzetméternyi járdát korszerűsítettek. Idén kilenc földút aszfaltozására van finanszírozás, jövő esztendőben pedig további tíz földutat javítanak meg a háromszéki megyeszékhelyen.

Kimaradt?