Figyelmeztetik a székely gazdákat is a terjedő kéknyelv betegségre

Ne vigyék haza állataikat a legelőkről, hívja fel a gazdák figyelmét a háromszéki főállatorvos. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetője arra figyelmeztet, hogy néhány napja megjelent, majd egyes vidékeken elterjedt a kéknyelv nevű betegség, amely a szarvasmarhákat, juhokat, kecskéket, szarvasokat és őzeket fertőzi meg.

A betegség oka egy vírus, amit a szúnyogokhoz hasonló kis rovar terjeszt. Ez megcsípi az állatot, és a beteg egyedek vérével megfertőzi az egészségeset. A kór nagyon gyorsan és nagy területekre terjed ki. A hegyek viszont természetes gátat képezhetnek a betegség terjedésének, így a megelőzés leghatékonyabb módja az, ha az állatokat egyáltalán nem mozdítják el onnan, ahol jelenleg vannak.

A háromszéki főállatorvos arra kéri az állattartó gazdákat, hogy állataikat – a betegeket se - ne hozzák le a havasi vagy erdei legelőkről, mert ezek megfertőzhetik az egészségeseket is a magukkal hozott szúnyogok által. Sokat segít ha szúnyogirtó szerekkel permetezik az állatokat, az istállókat, a nyári táborok környékét.

A hatóság szerint a kéknyelv betegség Buzău és Vrancea megyékben terjedt el, de veszélyben vannak az ezekkel határos települések állatai, így Kovászna megyében Bereck, Ozsdola, Gelence, Zabola, Kovászna, Borosnyó, Dobolló és az egész Bodzafordulói területeken fennáll a fertőzés veszélye. Háromszéken még nem találtak beteg állatot, illetve a gyanús esetek még nem igazolódtak be, mondta Sikó Barabási Sándor.

Hozzátette: a beteg állatok orrán és száján nyálkás váladék jelenik meg, néha gennyes jelleggel, nehezen lélegzenek, bedagad a torkuk majd eldagad és elkékül a nyelvük. Nem létezik hatásos kezelési mód. A megbetegedett állatok 100 %-ig elpusztulhatnak, egyesek viszont 7-10 napon belül meg is gyógyulhatnak. A megbetegedett állatok húsa és belső szerveik nem fertőzőek az ember számára, fogyasztatóak. A betegség emberre nem terjed át.

A Kovászna megyei állategészségügyi igazgatóság a megyei járványmegelőző bizottsággal, a prefektúrával, a Készenléti Felügyelőséggel (ISU) és a rendőrséggel közösen fokozottan ellenőriz minden állatmozgást. Egyelőre minden állatmozgás le van tiltva Háromszék területén, kivéve az azonnali vágásra küldött állatok szállítása. Az állatorvosok maximális készültségi állapotban vannak. Indokolt esetekben az állategészségügyi laboratórium munkatársai kiszállnak a jelzett esetekhez és segítenek a betegség terjedésének megelőzésében, mondta Sikó Barabási Sándor.

Kapcsolódók

Kimaradt?