Elfogadta a kormány az autóstoppot tiltó tervezetet

Elfogadta keddi ülésén a kormány az autóstoppolást gyakorlatilag betiltó törvénytervezetet – erősítette meg a maszol.ro-nak a Mediafax hírügynökség értesüléseit Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. A jogszabály hamarosan a parlament elé kerül.

A tervezet a személyszállítást szabályozó 2003-as törvényt módosítja, és egyetlen cikkelyből áll. E szerint büntetendők azok a járművezetők, akik az önkormányzatok által kibocsátott engedély nélkül szállítanak utasokat. Így 1000 és 5000 lej közötti bírságot kell fizetnie annak, akik stopposokat vesz fel.

A jogszabály a szándék szerint a feketefuvarozásnak próbál gátat szabni. Indoklása szerint az engedély nélküli utasszállítás súlyosan károsítja a közszállítási cégeket, és az államkasszát is negatívan érinti, mivel a stopposok által fizetett összegek után a sofőrök nem fizetnek adót.

A múlt év végén a tervezetet egyszer már közvitára bocsátotta a szállításügyi minisztérium. Akkor a legfőbb ellenvetés az volt: nehéz bizonyítani, hogy a sofőr pénzt fogadott el az utastól. A jogszabály gyakorlatba ültetését még a közlekedési rendőrség vezetője is ellenezte. Egyébként az Európai Unió egyetlen tagállamában sem tilos a stoppolás, a korlátozás csak az autópályákra érvényes. A tervezet idén júliusba került újra közvitára.

„Elsietett, erőltetett”

Korodi Attila a maszol.ro-nak elmondta, a szállításügyi minisztérium ragaszkodott ahhoz, hogy a kormány sürgősségi rendelet formájában fogadja el a tervezetet. A miniszterelnök azonban a keddi kormányülésen ezt ellenezte, így a jogszabály a parlament elé kerül.

„A tervezettel az a legnagyobb gond, hogy nehéz eldönteni, ki az, aki stoppost vesz fel, és ki az, aki feketén fuvarozik. Victor Ponta a parlamentre bízná annak eldöntését, hogy ezt meg lehet állapítani, vagy sem” – magyarázta az RMDSZ-es miniszter, aki egyetért a kormányfő döntésével, mert a tervezetet „elsietettnek és erőltetettnek” tartja.

Más európai országoktól eltérően Romániában a felvett autóstoppostól többnyire elvárják, hogy fizessen a fuvarért. A viteldíjról sokszor már az utazás elején megegyeznek a felek. Egyébként a fizetség az egészségügyben szokásos hálapénzhez hasonló módon cserél gazdát, az utazás végén az utas belátása szerinti hozzájárulást ajánl fel az üzemanyagköltséghez, amelyet a sofőr vagy elfogad, vagy nem.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?