Meglepetés: csökkent a gazdaság a második negyedévben

Egy százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az idei második negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva - közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet.

Éves összevetésben a kiigazítatlan érték szerint 1,2 százalékkal, munkanaphatással korrigálva 1,4 százalékkal nőtt a GDP. Az első fél évben a román GDP 2,4 százalékkal nőtt a kiigazítatlan érték szerint, a kiigazított érték alapján a növekedés 2,6 százalékos volt a tavalyi első hat hónaphoz képest.

A statisztikai intézetnek ez volt az első előrejelzése a második negyedévi GDP-ről, a második, részletesebb jelentést szeptember elején teszi közzé. Az adatok azonban meglepték a hazai gazdasági elemzőket. „Nehéz a csökkenésre magyarázatot találni, hiszen a havi lebontású adatok növekedést mutattak” – mondta a Transilvania Bank  vezető közgazdásza, Andrei Rădulescu a HotNewsnak.

A kormány az idén 2,2 százalékos gazdasági növekedést várn, szintén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett. Nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a gazdasági növekedés nagyobb lesz a reméltnél, így elérheti vagy meghaladhatja akár a 3 százalékot, de hivatalosan nem módosították a prognózist. A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi becslése 2,8 százalékra várja a román gazdaság idei növekedési ütemét.

Kimaradt?