Négy éves negatív csúcson a hazai biztosítói piac

A román biztosítói piac 2011-ben is folytatta az előző években is tapasztalt mélyrepülését. A folyamat lassult, köszönhetően a makrogazdasági helyzetnek, mely éreztette hatását a lakosság pénzügyi hozzáállásában is – olvasható a Román Nemzeti Bank jelentésében.

Csak az életbiztosítások száma nőtt

Az életbiztosítási piacot erősítette a gazdasági növekedés, amely reálértéken is növekedni tudott, azonban a nem életbiztosítói szektor mélyrepülése nyomán a biztosítási ágazat GDP-hez való hozzájárulása elérte az elmúlt négy év legalacsonyabb szintjét, amely először csökkent 1,5 százalék alá.{loadposition otp}

A jegybank jelentése azt is kimutatta, hogy a biztosító cégek jövedelmezősége továbbra is igen kiszolgáltatott a pénzügyi környezet volatilitásának, amely összefügg a jelenlegi alacsony befektetési kedvvel.

2011-ben a román biztosítótársaságok bruttó díjbevétele 5,81 százalékkal esett, amely csökkenési tendencia a 2010-eshez képest valamivel lassult. A nem életbiztosítási szektor 8,37 százalékkal esett, míg az életbiztosítói szektor 4,36 százalékos növekedést tudhatott magáénak.asigurari

Változott az ügyfelek hozzáállása

„Ez az első év a pénzügyi válság kirobbanása óta, amikor az életbiztosítási szektor növekedést mutatott, az áltanos biztosítói szegmens zuhanása pedig lassult. 2011-ben az életbiztosítások a gazdaság fejlődését követték, míg a nem-életbiztosítási ágazat lassabban tér magához" – olvasható a jelentésben.

Az ügyfelek pénzügyekhez való hozzáállásában megfigyelhető változás az utóbbi két évben - ezen belül is a biztosításra fordított költések visszafogása – még ma is nagyban befolyásolja a biztosítók bruttó díjbevételének alakulását.{loadposition metamorf}

2011-ben először esett a biztosítói szektor GDP-hez való hozzájárulása 1,5 százalék alá, mégpedig a nem életbiztosítási piac csökkenéséből és a GDP nominális növekedéséből kifolyólag. Miután az életbiztosítási szegmens elég kis részét képezi a teljes szektornak, így növekedése csak marginálisan képes befolyásolni a mutatót.

A nem életbiztosítási szektoron belüli kárkifizetések csökkenése 2011-ben jelentősebb volt, mint a bruttó díjbevételeké ugyanezen szegmensen belül. Ennek oka, hogy a casco és a KGFB szegmensek bevételei csökkentek, a casco biztosítások után járó kárkifizetésekkel együtt.

Kimaradt?