Kóser borozó és kávézó nyílt Nagyváradon

Kosher wine coffe and jazz – sokat sejtet már a közelmúltban megnyílt nagyváradi borozó neve is. Miután baráti társasággal megkóstoltuk a szentföldi, kóser borokat, kíváncsiak lettünk arra, honnan jött az ötlet, és kik működtetik a hangulatos kerthelyiséggel rendelkező borozót.

Sella András tulajdonostól megtudtuk, hogy 2007 óta foglalkozik izraeli borok forgalmazásával, 2013–2015 között például Romániában és Magyarországon is exkluzív forgalmazója a Carmel és a Zion pincészet nedűinek. Így adta magát az ötlet, és június elején megnyitották a váradi borozót és kávézót.

Bár hétfőn délelőtt beszélgettünk, jónéhányan betértek már egy-egy kávéra, üdítőre, a kínálatban ugyanis az izraeli borok mellett minden megtalálható, amit szívesen fogyasztanak a vendégek.

A különbségek azonban szembetűnőek: háromnyelvű – magyar, román, angol – táblák hirdetik például, hogy szívesen látják a kerékpárosokat, és kérik a vendégeket, hogy távozáskor ne zavarják a szomszédokat és csak a kerthelyiségben dohányozzanak. A tulajdonos elmondta: észrevette, hogy van olyan vendéglátóhely, ahol azt sem engedik a vendégnek, hogy a kerítéshez láncolja biciklijét. Náluk a kávézó hátsó udvarában bárki otthagyhatja a járművét, miközben kávézgat, borozgat.

A zene – ami többnyire a jazz műfaja – is halkabb a megszokottnál, éppen azért, hogy a vendégek beszélgethessenek. „Azt szeretnénk, ha kicsit lassulna az élet és a hangerő is” – mondta Sella András, akit ismerősként köszöntenek a betérők. A törzsközönség is alakul, aki már megfordult náluk, abból visszatérő vendég lesz.

És hogy honnan a név? Megválasztásakor több dologra is figyeltek, magyarázza a tulajdonos. A kóser szó meghonosodott mind a magyar, mind a román köznyelvben, tehát aki hallja, tudja, hogy ha valami nem kóser, az nem jó, míg a kóser nyilván ennek az ellenkezője. Másrészt a borokat Izraelből importálják, ahol alapkövetelmény az, hogy a termék kóser legyen. Ez nemcsak azt jelenti, hogy megfelel a vallási előírásoknak, hanem a minőséget is jelzi, éppúgy, mint Európában a minőségbiztosítási tanúsítványok.

Az italok mellett egyébként a hummuszt, az izraeli-arab ételt is megtalálni náluk, és egy garantáltan kellemes, nyugodt helyen eltölthető estét.

 

Kimaradt?