Törpe vízerőmű épülne Kommandón, tiltakoznak a zöldek

 „A rétyi Schweighofer fenyővágóhíd, és a kommandói Kis Mányicska völgyében felállított fúrótorony után újabb környezetpusztító projektet készülnek elindítani Háromszéken”, hívta fel hétfőn a közvélemény figyelmét az Indigó nevű természetvédő csoport.

Toró Attila, a sepsiszentgyörgyi civil csoportosulás vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal honlapján július 21-én jelent meg a közlemény, miszerint a sepsiszentgyörgyi Abies Energy kft. környezetvédelmi engedély kibocsátását kérte a Kommandó melletti Nagy-Bászka patak völgyébe tervezett törpe vízerőmű építéséhez.

A projekt részeként egy vízbefogót építenének a Nagy-Bászka patakra, majd 3548 méteren vezetnék el a patak vizének egy részét, a vízfolyás partján földbe ásott 900 milliméter átmérőjű csövön keresztül, a törpe vízerőmű turbinájáig.

Az Indigó csoport vezetője kifejtette: „a befektetők nagyszerű befektetésként tálalják a törpe vízerőműveket, és sikeresen meggyőznek olyan szervezeteket is, akiktől talán joggal várjuk el, hogy érzékenyebben legyenek a közösség problémáira. A református egyház is ott van a homoródfürdői és az Úz-völgyi törpe vízerőmű befektetői között”. Toró Attila szerint környezetvédelmi hivatal futószalagon adta meg az engedélyeket a rétyi favágóhídhoz és a fúrótoronyhoz, valószínűleg nem rajtuk fog múlni a törpe vizierőmű engedélyének a kiadása.

Hozzátette: az Indigó csoport figyelemmel kíséri a törpe vízierőmű engedélyezési folyamatát és tagjaik határozottan fellépnek majd a befektetés megvalósulásának megakadályozása érdekében. „Tudni szeretnénk milyen hatása lesz a létesítménynek a környezetre és a környékbeli lakosság életére”, mondta Toró Attila, aki szerint a Nagy-Bászka patak nem csak Kommandót látja el ivóvízzel, hanem a közeli Kovászna várost is, ezért szeretnénk ha nyilvános közvitára kerülne sor az engedélyezés előtt.

Várják a hatástanulmányt

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal vezetője, Gheorghe Neagu úgy nyilatkozott: az engedélyezéssel foglalkozó műszaki bizottság pénteken ülésezett első alkalommal, és következik, hogy a befektető végigjárja a törvényes útat, vagyis be kell mutatnia egy hatástanulmányt.

„Tudjuk, hogy az elmúlt időszakban országos viszonylatban több hasonló befektetés engedélyezését megtámadták . Kovászna megyében szerencsés helyzetben vagyunk, mert ez az egyetlen törpe vízierőműre vonatkozó igénylés” – mondta Gheorghe Neagu. Hozzátette: nem utasíthatják vissza a dokumentáció átvételét, de az engedély kibocsátása előtt végigjárják a törvényes procedúrát. "Azt tudom most mondani, hogy a befektetést nem Natura 2000-es természetvédelmi területre tervezik" – szögezte le az igazgató.

Toró Attila szerint Székelyföldön máris felmérhetetlen környezeti kár keletkezett az Úz-Völgyében, és a Vargyas patak felső folyásán épült vízerőmüvek miatt. A Nagy-Homoród mellé tervezett erőmű építkezési munkálatait a helyi lakosoknak egyelőre sikerült felfüggesztetniük. Az ország számos hegyi patakára telepített törpe vízerőművek nyomán keletkezett környezeti kár arra késztette a két nagy környezetvédelmi szervezetet, a WWF-et és Greenpeace-t, hogy a helyi lakosok mellett, aktívan bekapcsolódjanak a hegyi patakok megmentéséért folytatott harcba.

  

Kapcsolódók

Kimaradt?