Berbécsbégetéstől volt hangos a hét végén Csíkszereda (GALÉRIA)

Nem panaszkodnak a részvételre az első alkalommal megszervezett Csíki Berbécsvásár ötletgazdái, ugyanis a vásártérnek berendezett csíkszeredai helyszínen 430 darab juhot kínáltak eladásra a gazdák. A hétvégi rendezvény legfőbb célja a Hargita megyei juhállomány genetikai frissítése volt.

Már reggel hét órától gyülekeztek a gazdák, juhászok a csíkszeredaiak által poligonnak nevezett helyszínen, érkeztek a berbécsekkel megrakott teherautókkal, utánfutókkal. A vásárnak kialakított téren profi karámok, bokszok várták a jószágokat, így a legnagyobb biztonság mellett lehetett elhelyezni a juhokat. A szervezők már nem az első állatvásárt rendezték meg, így nagy tapasztalatuk van a jószágok megfelelő elkerítésében.

Az első üzletek már a reggeli órákban megköttettek, összesen 80 berbécs cserélt gazdát. A résztvevők bevallása szerint nemcsak az adás-vételen volt a hangsúly, hanem a találkozáson, a tapasztalatcserén, illetve a mustrán is.

"Jó megnézni, mi a berbécs a mi falunk hátárán túl. Jó tudni, mire van igény, milyen fajtára, milyen küllemre. Ha meg akarunk felelni a piac kihívásainak, akkor meg kell ismernünk a kínálatot, és tudnunk kell, mire van kereslet. Én nem hoztam ma juhot, hanem kifejezetten emiatt jöttem el" - nyilatkozta egy háromszéki gazda.

Az esemény védnöke, Tánczos Barna szenátor szerint fontos az állatvásárok szakmai jellege is, hiszen a székely gazdák csak akkor lehetnek versenyképesek, ha tudnak haladni a korral, ha megismerik a legújabb szakmai fogásokat, illetve azokat a pénzforrásokat, amelyek segítséget nyújthatnak az egyébként nem könnyű mezőgazdasági munkához.

"Nem győzöm hangsúlyozni a tudásalapú gazdálkodás fontosságát. Éppen ezért ragaszkodtam ahhoz, hogy hozzunk szakmai előadókat, illetve rendezzünk szakmai bemutatót is, lássák a gazdák a legújabb trendeket" - nyilatkozta a szenátor. Nagy Tamás mezőgazdasági államtitkár a közeljövőben lehívható pénzügyi támogatásokat ismertette az résztvevőkkel, illetve Barta László a juhászkutyák testfelépítéséről, viselkedéséről tartott számos érdeklődőt vonzó, nagysikerű előadást.

A fajtabemutatót dr. Fodor Levente, Felcsík körzeti főállatorvosa vezényelte le, a bírálatot pedig Barna Miklós magyarországi szakember, illetve Maria Fola állattenyésztési mérnök végezte.

A nap folyamán a legnagyobb sikernek talán a juhnyírás örvendett, Cadar Elek a Brassó megyei Cata-ról érkezett, hogy bemutassa, manapság, modern eszközökkel milyen gyorsan lehet megszabadítani egy juhot a gyapjától.

A vásáron a juhos gazdák számára a Harmopán előrukkolt egy újdonsággal, kifejezetten erre az eseményre készült el egy juhtáp, mely ezután kapható majd a cég üzleteiben. Az eseményen részt vett Moldován József parlamenti képviselő, illetve Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere is.

Márton Zoltán főszervező elmondta, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Csíki Berbécsvásárt, így nem állnak meg az elsőnél, már a jövő évi esemény időpontját keresik.

"Rendkívül meg vagyunk elégedve a részvétellel, ennyi emberre és jószágra nem is számítottunk így elsőre. Már vannak olyan gazdák, akik most bejelentkeztek a jövő évi vásárra" - árulta el a főszervező.

A nap folyamán a jó muzsikát a Csíkmadarasi Népi Zenekar szolgáltatta, melynek anyagi hátterét a csíkmadarasi és a csíkdánfalvi közbirtokosság biztosította. Ugyanakkor a rendezvény megvalósításában egyéb cégek mellett nagy segítséget nyújtott a Harmopán, a Perla Hargitei és a Hargita Vendégváró is. Szervezőpartnerek a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, a Hargita Megyei Juhtartó Gazdák Egyesülete, és Csíkszereda Önkormányzata voltak.

Kimaradt?