Szebbek és szélesebbek lesznek a tengerparti strandok

Egy 145 millió eurós EU-projekt keretében a fenntartó Dobrudzsai Vízgazdálkodási Igazgatóság a szezon végén elkezdi a legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyek strandjainak szélesítését, új, talajerózió elleni gátak építését – idézte a román sajtót a turizmusonline.hu.

A hosszú évek óta már halaszthatatlan munkálatok során a Fekete-tengerből hozzák majd a friss homokot, és a strandok területe összesen 33 hektárral bővül. A műszaki dokumentáció a szükséges topográfiai, természetvédelmi stb. tanulmányokkal együtt szinte teljesen elkészült, s első körben Dél-Mamaia, Észak-, Közép- és Dél-Tomis, valamint Észak-Eforie partszakaszain kezdődnek már idén szeptembertől a parti munkálatok, de a víz alatti gátak építése elkezdődött, mert ez nem zavarja a nyaralókat.

A munka leglátványosabb része természetesen a hajóról történő homokfeltöltés lesz. A kivitelezőkkel – akik között hasonló beruházásokban tapasztalt osztrák, holland és olasz cégek is találhatóak – már tavaly aláírták a szerződést, s az Igazgatóság szerint vállalható a 2015. november végi határidő.

A második ütemben Észak- és Közép-Mamaia, valamint Május 2 strandjai kerülnek sorra, a finanszírozást szintén uniós forrásokból akarják megoldani.

Kimaradt?