Ez lesz a legerősebb cég a román telekommunikációs piacon

Az eddig hírektől eltérően mégsem T-mobil, hanem Telekom România Mobil lesz a neve szeptembertől a Romtelecom volt állami távközlési vállalat mobilszolgáltatójának, a Cosmoténak. A Romtelecom új neve Telekom România Fix lesz – írja az economica.net.

A gazdasági portál szerint a Telekom România a legerősebb cég lesz a hazai telekommunikációs piacon. A Romtelecom és a Cosmote együttes éves bevétele ugyanis 2013-ban meghaladta az egymilliárd eurót (ebből 609,5 millió euró volt a Romtelecomé), míg az Orange bevétele 937 millió euró volt. Ügyfeleiknek száma az idei első negyedévben 10,84 millió volt, míg az Orange-é 10,39 millió.

A Romtelecom és a Cosmote szeptemberi arculatválásáról a többségi tulajdonos görög OTE fő részvényese, a Deutsche Telekom döntött márciusban. Korábbi hírek szerint a Romtelecom a Telecom nevet, a Cosmote pedig a T-Mobile nevet viselte volna.

Az OTE 1998-ban 675 millió dollárt fizetett a Romtelecom 35 százalékáért, majd 2003-ban többségi tulajdonossá vált. Jelenleg a vállalat részvényeinek 54,01 százalékát birtokolja a görög szolgáltató, a román állam 45,99 százalékos pakettel rendelkezik, amit év végéig el akar adni. Az OTE-csoporthoz tartozó Cosmote 2005-ben vásárolta meg a román CosmoRom állami mobiltársaság 70 százalékát, és indította újra a céget Cosmote név alatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?