Elkezdett gázt spájzolni Európa

Egy újabb orosz gázcsapelzárást követően a tárolókban lévő földgáz nyújthat átmeneti segítséget, így a jelenlegi helyzetben nem csoda, hogy a komoly földgázkitettségben lévő országok "spájzolnak". Már most annyi földgáz van az európai tárolókban, mint amennyi tavaly csak szeptember végére gyűlt össze – írja a portfolio.hu

Az ukrán-orosz szembenállásból fakadóan június 16. óta Ukrajna nem vásárol földgázt legfontosabb beszállítójától, Oroszországtól, ehelyett saját belföldi termelésére, és részben nyugati importra alapozva igyekszik kielégíteni földgázigényét. Ez az állapot komoly kockázatot jelent Európa gázellátására nézve, hiszen 2013-ban az Európai Unió teljes gázfogyasztásának közel 20%-a érkezett az ukrán tranzitútvonalon keresztül. Ennek a gáznak a szerepe jelentősen magasabb az EU-keleti végeiben, ahol nem egy országnál szinte ez az egyetlen gázforrás.


A Gas Infrastructure Europe tájékoztató adatiból jól látszik, hogy a fűtési szezont követően áprilisban rendben megindult az európai gáztárolók feltöltése. A tavaszi 36 milliárd köbméterrel szemben jelenleg több mint 60 milliárd köbméteres készlet fekszik az uniós gáztárolókban, ami kb. 75%-os töltöttségnek felel meg.

Tavaly ilyenkor az EU-s tárolók mindössze 50%-os töltöttségi szinten álltak, vagyis közel 20 milliárd köbméterrel volt alacsonyabb az akkori készlet. 2013-ban a jelenlegi 60 milliárd köbméteres betárolt szintet mindössze szeptember utolsó hetére érte el Európa, ami jól jelzi, hogy az európai importőrök nem bízzák a véletlenre a dolgot, és igyekeznek minél előbb a lehető legjobban felkészülni az időzített bomba képében fenyegető újabb orosz-ukrán gázválságra.

Kimaradt?