IMF: még mindig sok a baj a bankokkal

Az IMF jelentése szerint a bankok alkalmazkodni fognak a szigorúbb szabályozás magasabb költségeihez, és visszafogják túlzott kockázatvállalásukat, a jobb pénzügyi helyzetben lévő hitelintézetek viszont erősíthetik piaci részesedésüket kisebb versenytársaik rovására. A dokumentum kiemeli: még a pénzügyi válság 2007-es kezdete után öt évvel sincs jól a pénzügyi rendszer, és számos új szabályt át kell még ültetni a gyakorlatba, vagy meg kell egyezni róluk - írja a Reuters.

Az IMF úgy véli, az új szabályok megkerülésére új, innovatív termékeket fejlesztenek ki a bankok, és az új banki sztenderdek arra ösztönzik őket, hogy egyes tevékenységeket a nem banki pénzügyi szektorba csoportosítsanak át, ahol ezeket a sztenderdeket nem kell alkalmazniuk. Ilyenek egyes biztosítási termékek és olyan befektetési megoldások, mint a tőzsdén kereskedett termékek, a testreszabott derivatívák és a szintetikus kötelezettségek. A méretgazdaságosan működő bankcsoportok ugyanakkor képesek lehetnek arra, hogy elnyeljék az új szabályozás költségeit. Ennek eredményeként egyes piacokon nőhet a részesedésük, koncentráltabbá téve ezeket a piacokat.imf

A gazdaságpolitikusok még nem jutottak messzire az ún. árnyékbankrendszer kezelésében, amelyen belül a pénzpiaci alapok, a mérlegen kívüli tételeket összegyűjtő társaságok és nagy brókercége említhetők. Ezek hitelezéshez hasonló tevékenységet végeznek, ám kevésbé szabályozottak, mint a bankok - írja a jelentés. A G20-ak égisze alatt működő Pénzügyi Stabilitási Testület (FSB) ugyan novemberben várhatóan megjelenteti javaslatait az árnyékbankok szabályozásáról, például az USA-ban még mindig nagy az ellenállás a pénzpiaci alapok szabályozásával kapcsolatban.

A bankok tőkeszintjét erősíteni hivatott reformok, mint amilyen Bázel III. is, a jó irányba mutatnak, de a pénzügyi szektor még mindig túl bonyolult és túlzottan koncentrált - írja a jelentés. Az IMF szerint ezek helyett biztonságos pénzügyi struktúrákra lenne szükség. A jelentés megjegyzi, hogy az alacsony kamatkörnyezet "új sebezhetőségi pontok" forrása lehet, a globális szabályozók pedig elgondolkodhatnának azon, hogy a tőkekövetelmények szigorítása helyett egyes banki tevékenységeket más, közvetlen módon korlátozzanak. Bár jót tesz a magas tőkeszint, egy bizonyos ponton túl már akadályozhatja a gazdasági növekedést - írják.{loadposition otp}

A Financial Times összefoglalója szerint az IMF úgy véli, a Bázel III. szabályok azt a veszélyt is magukban hordozzák, hogy elmélyíthetik a "túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen" problémát a nagybankoknál. Olyan nagy és egymással összekapcsolt pénzügyi intézményekről van ugyanis szó, amelyek esetleges összeomlása a teljes pénzügyi rendszert veszélyeztetné.

Kimaradt?