Három év alatt 1,4 millió görög hagyta ott országát

Hatalmas nyomot hagy a görögországi társadalmi viszonyokon az országot évek óta sújtó gazdasági válság, az államból az utóbbi 3 évben mintegy 1,4 millióan vándoroltak ki – írja az euronews. A kivándoroltak jelentős része a fiatalok és a jól képzettek közül kerül ki, ez pedig nem jó jel a jövőre nézve.

A linköpingi egyetem munkaügyi intézetének professzora, Charles Woolfson szerint a görög gazdaságnak nagyon sokba fog kerülni az elvándorlás. A munkaerő mobilitása, ahogy Európában nevezik, nem feltétlenül jó azoknak az országoknak, ahonnan eljönnek – emelte ki a kutató. A szociális Európának nem csak a gazdag országokban kellene megvalósulnia. Ha ez az elvándorlás folytatódik a déli periférián és Kelet-Európa válság sújtotta országaiban, akkor ez központi európai kérdéssé válik – mondja Charles Woolfson.

George Pagulatosz, az athéni közgazdasági egyetem európai politikai és gazdasági tanszékének professzora szerint az a baj, hogy ha a legjobbak elmennek, és idővel nem is akarnak visszatérni, akkor a déli országok gazdasági modelljének elérése – ahol nagy váltást kell végrehajtani, nagy termelékenységgel és magas hozzáadott értékkel – nagyon nehéz lesz. Lehet, hogy lesz csekély növekedés, alacsony hozzáadott érték, de ez nem csökkenti a munkanélküliséget, vagyis egy ördögi körbe kényszeríti a déli gazdaságokat – hangsúlyozta a professzor.

Kimaradt?