Az erdélyi megyék adják a román export javát

Az erdélyi megyék nagyobb értékben exportáltak tavaly, mint Moldova, Havasalföld és Dobrodzsa – Bukarestet nem számolva – együttvéve. Bár a legnagyobb exportőr, a fővárosnak a legnagyobb a külkereskedelmi mérleghiánya, az import értéke ugyanis mintegy 80 százalékkal haladja meg a kivitelét.

Az export jelentős mértékű növekedésének köszönhetően szinte az egy évvel korábbi érték felére csökkent tavaly Románia külkereskedelmi mérleghiánya. Tavaly az import áru értéke 5,7 milliárd euróval haladta meg az idehaza megtermelt, de külföldön értékesített javakét, mely összeg 43,1 százalékkal kisebb mint a 2012-es deficit.

A negatív egyenleg főleg a Magyarországgal, Kazahsztánnal, Kínával, Oroszországgal, Ausztriával, Lengyelországgal és Németországgal folytatott kereskedelemből jön össze, mely országokból az oda irányuló exportnál lényegesen nagyobb értékben importálunk. Érdekesség, hogy az EU legnagyobb gazdaságai közé tartozó Franciaországgal és Nagy Britanniával pozitív a kereskedelmi mérlegünk.

A külkereskedelmi adatok területi lebontásából az derül ki, hogy a kivitel szinte felét a főváros, valamint négy megye, Argeş, Temes, Arad és Brassó adja. Argeş előkelő helyezése annak tudható be, hogy itt található a Renault-üzem.

A számok elképesztő mértékű egyenetlenségeket mutatnak: Temes megye tavalyi exportja nem sokkal marad el Moldova (Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ, Bacău, Buzău, Vrancea, Galaţi) teljes kivitele mögött, míg az országos rangsorban nyolcadik Bihar megye egymaga több terméket értékesített külhonban mint Botoşani, Brăila, Krassó-Szörény, Călăraşi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Mehedinţi, Teleorman és Vaslui együttvéve. Az erdélyi megyék teljes kivitele nagyobb mint az összes többi régióé együttvéve, nem számítva Bukarestet.

Míg a Temes megyében előállított és külföldön eladott termékek a teljes román export mintegy 8 százalékát tették ki, addig Giurgiu az országos kivitel 0,17, Giurgiu pedig a 0,12 százalékát adta. Annak ellenére, hogy a legnagyobb exportőr, Bukarestnek a legnagyobb a külkereskedelmi mérleghiánya, az import értéke ugyanis mintegy 80 százalékkal haladja meg a kivitelét. A 42 megye közül csak 13-nak negatív előjelű a külkereskedelmi mérleghiánya.

 

 

 

Kimaradt?