Romlott húst és román feliratot keresnek a hatóságok

Rohamosan közeleg a húsvét, és nem mindegy, hogy mi kerül az ünnepi asztalra, mivel várják a locsolókat a lányos házaknál. Az élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hatóságok ebben az időszakban fokozott mértékben ellenőriznek, ráadásul a rendőrség segítségével. Idén, a közelmúltbeli húsbotrányok miatt inkább a húsféléket vizsgálták, rengeteg romlott húst kobozva el.

Sok a szabálytalanság a polcokon

Nagypéntekig dolgoznak a Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai, kivizsgálják az esetleges bejelentéseket - mondta a maszol.ro-nak a felügyelőség vezetője, Cătălin Giani Bura. A felügyelőség több ellenőrzést is végzett a hónap eleje óta, vizsgálták az előrecsomagolt húsokat, a tojást, a tojásfestéket, a csokoládékat, a kakaóalapú húsvéti figurákat, de a péksütményeket is.

A tematikus ellenőrzések során több szabálytalanságot is találtak, tudtuk meg a hatóság Bihar megyei vezetőjétől, aki többek között a húsáruk nem megfelelő tárolására hívta fel a figyelmet. Problémát jelentett még az áruk nem megfelelő, vagy hiányos címkézése, például nagy sok Magyarországról behozott áruról hiányzott a román nyelvű tájékozató, de más áruk esetén is gondot jelentett a hiányos címkézés.

A fogyasztóvédők szerdáig 37 gazdasági egységet ellenőriztek, 34 jegyzőkönyvet vettek fel a különféle kihágásokról, emellett 110500 lej értékű bírságot róttak ki az érintettekre. Bihar megyében 4434 lej értékben vontak vissza árut ideiglenesen a forgalomból.

Rengeteg romlott húst koboztak el Háromszéken

A hatósági ellenőrzések eredményeképp több mint ezer kilogramm romlott húst, illetve élő állatokat koboztak el és cégeket zártak be a háromszéki hatóságok a nagyhéten. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta tíz céget írásban figyelmeztettek, és nyolcat átmenetileg bezártak, mivel hiányosak voltak az egészségügyi engedélyek. A főállatorvos negatív példaként említett egy céget, amelynél több mint 500 kilogramm romlott húst találtak, amelynek eredetét se tudta bizonyítani a cégvezető.

A háromszéki főállatorvos szerint a leggyakoribb szabálytalanság az volt, hogy az üzletek lejárt vagy romlott húst kínáltak vásárlóiknak, de előfordult címke nélküli, bizonytalan eredetű élelmiszer is, néhányan pedig nem megfelelő módon raktározták az árut.

Sikó Barabási Sándor szerint az élelmiszer üzletek és raktárak ellenőrzése mellett ezekben a napokban a közúti forgalmat is fokozottabban ellenőrzik a hatóságok, így csütörtökön tetten értek egy teherautót, amely engedély nélkül szállított 100 darab élő malacot, és a sofőr azok eredetét bizonyító iratot se tudta felmutatni. Az állatokat karanténba helyezték, míg kiderítik, honnan származnak, emellett a szállítót 7200 lejre büntették meg. Az ellenőrzések folytatódnak a húsvét utáni időszakban is.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság adatai szerint a nagy bevásárlóközpontokban eddig több mint 350 kilogramm, más megyéből származó bárányhúst értékesítettek, a háromszéki vágóhidak üzleteiben pedig közel 1000 kilogramm bárányhúst hoztak forgalomba.

A hatóságok becslése szerint ebben az időszakban Háromszéken 25-30 ezer bárányt áldoznak fel. A húsvéti csemege ára a háztáji vágásból származó bárány esetében 18-22 lej, sepsiszentgyörgyi piacon 25 lejt kérnek kilogrammjáért, üzletekben pedig 29 lejért lehet beszerezni a bárányhús kilóját.

Hogyan védekezzen a vásárló átverés ellen?

Elsősorban arra figyeljenek az emberek, hogy megbízható helyről szerezzék be az árut, mondta kérdésünkre a fogyasztóvédelmi felügyelő, illetve őrizzék meg a számlákat, ugyanis ha panaszuk van, ezzel tudják igazolni a vásárlást. Nem érdemes néhány lejnyi árkülönbség miatt „az út széléről” beszerezni az árut, mondta a vezető, hiszen a piacok például biztonságosak, ott engedélyezett árusoktól szerezheti be az árut.

A csokoládétojások- és nyulak vásárlásakor érdemes elolvasni a címkét, hogy valóban csokoládéból – melynek legalább 35 százaléka kell hogy tartalmazzon kakaó szárazanyagot, ebből legalább 18 százalék a kakaóvaj és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag.

Hústermékek esetén hasznos például figyelni arra, hogy a húsféléknek megfelelő-e az illata és a színe. Ugyanakkor akár az őstermelőtől és elkérheti a vevő a termelői igazolást, ha kételyei vannak, az esetleges panaszt ugyanis csak akkor tudják kivizsgálni, ha adatok állnak a rendelkezésükre. A fogyasztóvédők mellett az eladókat a rendőrség és az állategészségügyi igazgatóság is ellenőrzi.

Kimaradt?