Bíróságra mennek a civilek a Schweighofer ellen

Bíróságon állítaná le a rétyi „favágóhíd” építését két civil szervezet. A Bankwatch România Egyesület és a Neuer Weg Egyesület április 11-én nyújtott be keresetet a bukaresti bíróságra Kovászna megye tanácsa és a Holzindustrie Schweighofer cég ellen, és kéri a tavaly decemberben kibocsátott építkezési engedély felfüggesztését.

A Catalina Rădulescu és Hans Hedrich egyesületi elnökök által aláírt közlemény „favágóhídnak” nevezi a háromszéki Rétyre tervezett fafeldogozó üzemet, és meglátásuk szerint az engedélyezés során nem vették figyelembe a környezetvédelemre, a közmeghallgatásra, a területrendezésre és építkezésre vonatkozó jogszabályokat.

Mint arról beszámoltuk az osztrák beruházó tavalyi megjelenése óta helyi és országos környezetvédő szervezetek folyamatosan tiltakoznak a rétyi fafeldolgozó építése ellen. A beruházás ellenzői szerint a gyár negatív hatással lesz az erdőkre, rontja a térség turisztikai vonzerejét, hiszen a közelben van a turisztikai célpontnak számító Óriáspince-tető és a Rétyi Nyír Natura 2000-es természetvédelmi terület. Kifogásolják továbbá, hogy a vállalkozó nem vállal felelősséget a tervezett gyár kapuján kívül megtörténő károkért, így az utak a táj és a természetvédelmi területek esetleges rongálásáért.

Az engedélyt kibocsátó háromszéki hatóságok azonban rámutattak: az osztrák beruházó minden törvényes követelménynek eleget tett, több mint 40 szakmai engedélyt szerzett be, ezért ha valamilyen ok miatt megtagadták volna az építkezési engedély megadását, a faipari cég jogi úton érvényesítette volna igazát.

A Schweighofer mintegy 70 hektáros területén zajlanak az építkezést előkészítő munkálatok, és a cég elkezdte már az alkalmazottak toborzását is.

A helybéli Indigó csoport tagja Toró Attila korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy ha nem sikerül megállítani a rétyi fűrészüzem megvalósítását, folyamatosan dokumentálják majd annak építkezési fázisait, majd tevékenységét is, és minden olyan esetet közzé tesznek, amikor emiatt sérül a környezet.

Kapcsolódók

Kimaradt?