Megtorpant az Oltchim vegyipari óriás privatizációja

Négy befektető jelentkezett a hétfői határidőig a Râmnicu Vâlcea-i Oltchim vegyipari kombinát többségi részvényeinek megvásárlására, ám az ipari kolosszus privatizációja elakadt, mert az egyik jelentkező, Dan Diaconescu üzletember megtámadta a bíróságon a versenytárgyalást.

A versenytárgyalás elhalasztását további két potenciális befektető, az orosz Gazprom és a román Pergamont is kérte.oltchim

A vegyipari üzem részvényei 54,8 százalékának megvásárlására három romániai cég, az Aisa, a Chimcomplex és a PCC, illetve Dan Diaconescu üzletember-politikus, az OTV bulvártelevízió tulajdonosa tett ajánlatot.

Diaconescu azért kérte a bíróságon a versenytárgyalás felfüggesztését, mert szerinte a román állam túl alacsony áron kínálja az Oltchim részvényeit. Az üzletember emellett a gyár eddigi privatizációs szerződését is megtámadta. A bíróság szeptember 24-én, illetve jövő év január 7-én dönt ezekben az ügyekben.

A vegyipari vállalat jelenleg nehézségekkel küzd, az alkalmazottak hónapok óta nem kaptak fizetést, ezért több alkalommal is beszüntették a munkát. A kormány augusztus 24-i ülésén hagyta jóvá a gyár privatizációs stratégiáját. A versenytárgyalást szeptember 18-án kellett volna megtartani.

Kimaradt?