Moody's: Amerika leminősítésre számíthat

Az Egyesült Államok elveszítheti lehetséges legjobb, „Aaa” szuverén adósbesorolását, ha jövőre nem születik olyan politikai megállapodás, amely stabilizálja az államadósság-dinamikát – közölte kedden Londonban ismertetett átfogó elemzésében a Moody's Investors Service.

A piacon komoly feltűnést keltő – ugyanakkor csak mérsékelt árfolyammozgásokat eredményező – figyelmeztetésében a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja bejelentette, hogy egyelőre fenntartja az amerikai államadósság jelenlegi „Aaa” besorolását, amelyre leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A Moody's a tízoldalas elemzésben ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy legkésőbb jövőre dönt az amerikai adósosztályzat sorsáról. A cég szerint igen valószínűtlen, hogy a mostani helyzet – vagyis a negatív kilátású „Aaa” besorolás – 2014-ben is fennmarad. {loadposition OTP}

A hitelminősítő közölte: ha a kongresszusi költségvetési tárgyalások a GDP-arányos szövetségi adósságráta stabilizálását, majd csökkenő pályára állítását eredményező gazdaságpolitikához vezetnek, akkor a cég valószínűleg megerősíti az „Aaa” osztályzatot, és a kilátást visszajavítja stabilra. Ellenkező esetben a Moody's várhatóan egy fokozattal „Aa1”-re rontja az amerikai besorolást.

Kimaradt?