Felvásárolná a magyar állam az erdélyi földeket

Életjáradékot kapnak, halálukig a nevükön marad és használhatják is a földeket azon gazdák, akik a magyar államnak szeretnék eladni területeiket – jelentette ki a szekelyhon.ro-nak adott év eleji interjúban Szabó József Andor, a bukaresti magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja.

„Van erre egy programunk, amelynek az a lényege, hogy ha valaki a földjét el szeretné adni, akkor egy olyan szerződést köthet a magyar állammal, melynek értelmében életjáradékot kap, ráadásul a terület is a tulajdonában marad élete végéig. Persze felmerül a kérdés, hogy mihez kezd a magyar állam egy olyan földdarabbal, ami teszem azt egy kis székely falu határában található? Nos egy olyan fiatalnak adhatja oda, akinek nincs földje, de szeretne gazdálkodni” – magyarázta a diplomata.

Az attasé szerint miután a rendszer működőképessé válik, a gazdának annyi dolga lesz, hogy megkeresse a majdani irodákat, amelynek munkatársai a helyszínen felbecsülik a földet és előrukkolnak egy ajánlattal. „Ha ez nem felel meg, próbálkozhat a szabadpiacon; ha igent mond, mint említettem, életjáradékot kap, és amíg meg nem hal, a föld az ő nevén marad és ő is használhatja” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, miszerint felkészültek az esetleges diplomáciai háborúra, amit a földek felvásárlásának hírére román nacionalista sajtó ki fog robbantani, Szabó József Andor kijelentette: nem tartanak ettől, ugyanis az uniós alapelvek egyértelműen támogatják a szabad tőkeáramlást, a szabad lakhely- és munkahelyválasztást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?