Bechtel-ügy: kik kerülnek börtönbe a szerződés miatt?

Több volt miniszter büntetőjogi felelősségre vonását kéri a kormány a korrupcióellenes ügyészségtől a Bechtel sztrádaépítővel kötött szerződés lebonyolítása alatt elkövetett törvénytelenségek miatt. A feljelentésben Gheorghe Dobre és Radu Berceanu korábbi szállítási miniszterek, Sebastian Vlădescu volt pénzügyminiszter,  Monica Macovei egykori igazságügyminiszter és az országos útkezelő társaság (CNADNR) volt vezetője, Cristian Duică elszámoltatását kérik.

Az erdélyi autópálya megépítésére az amerikai Bechtellel kötött szerződés lebonyolítását átvizsgáló kormányfelügyelők több rendellenességre bukkantak. Az erről szóló jelentés szerint a szerződést többször is a jogszabályok figyelmen kívül hagyásával módosították, ezzel az állami költségvetést is  megkárosították. 

A pénteken ismertetett kormányzati jelentés azt állítja: az eredetileg 2,2 milliárd eurós szerződés újratárgyalását 2005-ben úgy kezdeményezték, hogy nem létezett erről kormányhatározat. A szerződésmódosítással az államot 40 millió euróval károsították meg, emellett pedig 12 millió euróval nőtt meg néhány munkálat értéke is. 

2009-ben ismét módosult a szerződés, erről kormányhatározat akkor sem született. A módosítás az államnak 29,4 millió eurójába került. A Bechtel 2011-ben 115 millió eurót kapott a kormánytól egy olyan memorandum alapján – ugyancsak jogtalanul.  

A jelentés összegezésként azt állítja: a 415 kilométeres autópálya eredetileg megállapodott 2,2 milliárd euró árából 1,2 milliárdot kapott a Bechtel. Ennek ellenértékeként alig 52 kilométer használható útszakaszt adott át, ugyanakkor egy 60 kilométeres szakaszon is elkezdte a munkálatokat, amit a szerződésbontásig nem tudott befejezni.

A kormányzati jelentés azt állítja: a CNADNR nem tudta a felügyelők rendelkezésére bocsátani az állam és a Bechtel közötti szerződés eredeti példányát, a dokumentumot több intézménynél is eredménytelenül keresték, az ellenőrzéseket végül egy angol nyelvű másolat alapján végezték el.

A kormányfelügyelők szerint a sztrádaépítés alatt vélhetően több bűncselekmény is történt, melyek Gheorghe Dobre, Sebastian Vlădescu, Monica Macovei és Radu Berceanu valamint a CNADNR volt vezetője, Cristian Duică nevéhez köthetők. Emiatt feljelentést tesznek a korrupcióellenes ügyészségen.

Többször hosszabbítottak

A Brassó–Segesvár–Marosvásárhely–Kolozsvár–Nagyvárad–Bors nyomvonalon haladó sztráda megépítését 2003-ban bízták a Bechtelre – a munkálatokra előzőleg nem írtak ki versenytárgyalást. Az eredetileg 2,2 milliárd euró értékű megállapodás szerint teljes mértékben az amerikai vállalat építette volna a 415 kilométer hosszúságú észak-erdélyi autópályát. A kormány számára előnytelen szerződés újratárgyalásának már 2005-ben nekiláttak, ekkor valamivel több mint egy évre leálltak a munkálatok. A sztrádaépítést 2006 nyarán kezdték meg újra, miután az illetékesek aláírták a módosított szerződést, amelyben többek között 2012 decembere helyett 2013 végéig hosszabbították meg az autópálya átadásának határidejét.

Az első 42 kilométeres 2009 végére készült el Torda és Gyalu között, ezt egy évvel később újabb 10 kilométerrel toldották meg, így a sztrádán ma már Aranyosgyéresig lehetett közlekedni. A munkálatok ezt követően ismét leálltak, a kormány ugyanis pénzhiány miatt képtelen volt finanszírozni az építkezést, így inkább más, európai uniós támogatásból megvalósuló infrastrukturális projektekre összpontosította a figyelmét.

Nőttek az adósságok

A kormány felől érkező kifizetések folyamatos elmaradása miatt a Bechtel is tetemes adósságot halmozott fel alvállalkozói felé, így 2011-ben a szerződés ismételt újratárgyalására volt szükség. A felek új megállapodást kötöttek, amelynek értelmében a Bechtel az eddig megépített, illetve a Bors és Berettyószéplak között készülő szakaszon kívül a sztráda többi részéről lemond. A sztrádaépítő és a Bechtel közötti szerződést ez év májusában felbontották.

 

Kimaradt?