Rábólintott az EU, megveszi a Microsoft a Nokiát

Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta, hogy a Microsoft megvegye a Nokia mobilüzletágát.

A bizottság szerint nem vet fel versenyjogi aggályokat az ügylet, ezért az uniós szabályok értelmében nincs akadálya. Brüsszel megítélése szerint a két cég tevékenysége csak szerény mértékben fedi egymást, ezért nem áll fenn komoly kockázat, hogy az egyesülés miatt más szereplők kiszorulnának a piacról.

A Microsoft szeptemberben jelentette be, hogy 3,79 milliárd euróért megveszi a Nokiát, annak készülékgyártással és szolgáltatásokkal foglalkozó részeit. Az üzlettel a Microsoft 10 éves tartósbérlet szintjén hozzájut a finnek teljes licencportfóliójához és térképeihez is.

A részvényesek döntésével egyértelművé vált, hogy a finn cég több mint 30 év után nem gyárt több mobiltelefont.

A tranzakció nyomán a Microsoft veszi át a telefonok tervezésével, gyártásával, értékesítésével, marketingjével és támogatásával kapcsolatos összes feladatot, valamint mintegy 32 ezer alkalmazottat, köztük 18 ezernél is több gyári munkást. A Microsofté lesz a Lumia és az Asha márka és megörökli a Qualcomm-Nokia szabadalmi licencmegállapodást is. A Nokia név viszont nem marad a Lumiákon, az egyezség értelmében az eddig kiadott modellek használhatják a finn gyártó nevét, a következő sorozatok azonban Microsoft Lumia néven jelennek meg.

 

Kimaradt?