Egy év múlva indítanák a két újabb atomreaktor építését

A jövő év végén már megkezdik a cernavodai atomerőmű hármas és négyes reaktorának építését – közölte szerdán Constantin Nita. Az energiaügyi miniszter szerint a kínai befektetők ígéreteinek megfelelően egy kanadai vállalkozással építik meg a két reaktort.

A reaktorok megépítését illető, hétfő aláírt román-kínai egyezmény egyelőre csak elvi megállapodás ugyan, az energiaügyi miniszter azonban azt álltja, hogy hamarosan gyakorlatba ültetik. Állítása szerint legtöbb fél éven belül megállapodunk a részletekről annak érdekében, hogy 2014 vége felé már megkezdhessék a munkát.

A reaktorok megépítésével a kínai befektetők részvényesekké vállnak az erőműnél. A szakminisztérium szerint a munkálatokat a kanadai Lavalin vállalat bevonásával végzik el.

A cernavodai atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg: az elsőt 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. A 706 megawatt kapacitású erőmű tavaly az ország villamosenergia-szükségletének mintegy 18 százalékát fedezte. 2007-ben a kormány úgy döntött, hogy már csak a hármas és a négyes reaktort építik meg. Bukarest több tendert is kiírt ezek megépítésére, de - jelentkezők híján - elhalasztotta a magánbefektetők kiválasztását.

Kapcsolódók

Kimaradt?