Egymilliárd eurót buktak ingatlanokon a bankok

Több mint 1 milliárd eurót buktak a hazai bankok a gazdasági válság óta csődbe jutott, hitelből finanszírozott ingatlanberuházásokon. A legnagyobb befuccsolt ingatlanprojekt közül 30 lakópark, kilenc bevásárlóközpont, három pedig irodaépület építését célozta.

A bebukott lakópark beruházások túlnyomó többségének a helyszíne Bukarest, a plázák és irodaépületek tekintetében azonban a vidék vezet.  Az ingatlanprojektek finanszírozása terén az osztrák tőkéjű bankok voltak a legkevésbé ihletettek, a rosszul kihelyezett tőke 38 százaléka ugyanis az övék, a görög pénzintézetek követelései 31százalékot, a ciprusiaké pedig 5,3 százalékot tesznek ki.

A legnagyobb veszteséggel járó projekt a bukaresti Silver Mountain lakópark, amit a Román Kereskedelmi Bank (BCR) 85,9 millió eurója bán. A lakóparkban 600 lakásnak kellett volna felépülnie, ám csak 207 készült el. Az Alpha Bank illetékesei sem hoztak jó döntést, amikor 70 millió euróval finanszírozták a szintén a fővárosba tervezett Asmita Gardens lakópark építését. A 30 meg nem valósult lakópark projekt keretében összesen 18 ezer lakás megépítését tervezték, ám ezekből csak 3 488-at adtak át.

Az életképtelen beruházások nem csak a bankoknak okoztak tetemes kárt. A Capital gazdasági napilap adatai szerint az ingatlanfejlesztők mintegy 11 ezer vásárlótól vették fel a beígért lakások teljes vagy részleges vételárát, összesen 70 millió euró értékben. A pórul járt vásárlók többsége évek óta pereskedik a fejlesztőkkel, s a legtöbb esetben kétséges, hogy valaha is visszaszerzik a pénzüket.

Négy esetben a hitelező bankok átvették a fizetésképtelen adós aktívumait, ami hosszú távon jó befektetés lehet, mint például a Raiffeisen Bank esetében, amely 11 millió euróért tett szert 124 hektár területre Bukarest közelében. A legnagyobb meg nem valósult erdélyi projekt a Carmel Land Development 1 500 lakásos kolozsvári lakóparkja volt, amin a Volksbank bukott 4 millió eurót.

A leglátványosabb erdélyi plázacsőd a nagyváradi Tiago Mall nevéhez fűződik, amelyet az UniCredit Ausztria és az Unicredit Ţiriac 64 millió euróval támogatott. A Tiago Mallt árverésen értékesítették, akárcsak a bukaresti City Mallt, ami azonban vélhetően nem tette maradéktalanul boldoggá a finanszírozó bankokat, melyek 61 millió eurót vesztettek a két beruházáson. A legtöbb veszteséget a BelRom ingatlanfejlesztő okozta, melyen idén három beruházása is fizetésképtelenné vált: a craiovai Electroputere Park, a bákói Hello Shopping Park és a foksányi Promenada bevásárlóküzpont. A három beruházásra 147 millió euró hitelt vett fel a zömében belga tőkéjű ingatlanfejlesztő.

 

Kimaradt?