Tarol a Dacia: 40 százalékkal emelkedtek az eladások

Az elmúlt két évben most szeptemberben mértek harmadszor növekedést az európai autóeladások terén, de az csalóka: a növekedés főleg a Dacianak köszönhető.

Európában nőtt az autóeladás szeptemberben, részben a brit értékesítés nagyfokú emelkedése illetve a Dacia eladásainak növekedése következtében. Az európai autógyártók szakmai szövetségének (ACEA) szerdán közzétett adatai szerint a szeptemberben eladott autók száma 5,5 százalékkal 1,19 millióra emelkedett éves összevetésben Európában. Az elmúlt két évben most harmadszor jegyeztek fel növekedést az értékesítésben.

Kizárólag az Európai Unió adatait figyelembe véve már nem ilyen kedvező a kép, a szeptemberi kereslet a második leggyengébb az adat 2003. évi felvételének kezdete óta. Az ACEA adatai szerint Európa egészében az autóeladás 4 százalékkal, 9,33 millióra csökkent az idei első kilenc hónapban a tavalyi azonos időszakkal egybevetve.

Az idei szeptemberi európai adatjavuláshoz lényegesen hozzájárult, hogy Nagy-Britanniában 12 százalékkal emelkedett az értékesítés. A múlt hónapban legkeresettebb autómárka a francia Renault volt, amely 17 százalékkal bővítette értékesítését.

A Renaulthoz tartózó, olcsó kategóriájába tartozó Dacia eladása 40 százalékkal emelkedett szeptemberben, ebben a periódusban 21 489 gépkocsit értékesítettek. A január és augusztus közötti időszakban 211 419 eladott jármű 20,6 százalékos emelkedést jelent. A Dacia ezzel 2,3 részesedéssel bír a gépkocsipiacon.

Kimaradt?