Tőzsdére vitték a Nuclearelectrica 10 százalékát

Tőzsdén értékesítette a kormány a Nuclearelectrica energiatermelő vállalat 10 százalékos részvénycsomagját - jelentette be hétfőn Constantin Niță energiaügyi miniszter.

A részvények tőzsdére vitele nyomán 281,8 millió lejt kapott az állam. A részvények mintegy 30 százalékát az Egyesült Államokból vásárolták meg befektetők. A részvények a kikiáltási áron, 11,2 lejért keltek el. A részvények tranzakcióját a Bukaresti Értéktőzsdén keresztül bonyolították le.

A Nuclearelectrica az ország egyik legfontosabb energiatermelő állami vállalata, amely egyebek között a cernavodai atomerőmű 1-es és 2-es reaktorát működteti.

Románia az energiavállalatok részleges privatizációját a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben vállalta a nemzetközi hitelmegállapodásért cserébe. Bukarest július végén állapodott meg az IMF-el abban, hogy a washingtoni pénzintézet és az Európai Bizottság összesen 4 milliárd euró értékű, elővigyázatossági hitelszerződést köt - sorozatban harmadszor Romániával.

Románia eddig a villamosenergia hálózatot birtokló Transelectrica és a gázvezetékeket üzemeltető Transgaz 15-15 százalékos részvénycsomagját értékesítette sikeresen a tőzsdén.

Kimaradt?