Tizenkét újabb napelempark létrehozását hagyták jóvá

Tizenkét, napenergiát hasznosító napelempark létrehozását hagyta jóvá az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE). Az intézmény ugyanakkor egy újabb napelempark illetve egy szélerőmű zöldbizonylattal való támogatását is.

A Transelectrica adatai szerint idén nyáron a romániai szélerőművel 2 198 megawatt összteljesítménnyel működtek, a napelemes áramfejlesztő erőművek összteljesítménye pedig elérte a 413 megawattot. A kisebb vízerőművek 474, a biomassza telepek pedig összesen 52 megawattot termeltek.

Legjobban a fotovoltaikus erőművek teljesítménye ugrott meg, a napelemparkok ugyanis tavaly decemberben alig 49 megawattot termeltek, ez év júliusában a teljesítményük már elérte a 413 megawattot.

A kormány július elsején úgy döntött: 2017-2018-ig csökkenti a szél, nap- és vízenergia előállítását ösztönző zöldbizonylatok egy részének kifizetését. Július elsejéig a tíz megawattnál kisebb teljesítményű vízerőművek három, a szélerőművek kettő, a napelemes áramfejlesztők pedig hat zöldtanúsítványt értékesíthetnek minden megtermelt megawattóra villamos energia után. A kormány azonban a vízerőművek esetében kettőre, a szélerőműveknél egyre, a napelemes áramfejlesztőknek pedig négy zöldtanúsítványra csökkentette a támogatást. A zöldenergia termelést ösztönző értékjegyek piaci értéke jelenleg 50-55 euró között van.

A zöldenergia az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai gazdasági ágazat, melyben a szakemberek egyöntetű véleménye szerint hatalmas potenciál rejlik. Az Európai Unióval szembeni vállalások értelmében 2020-ban az országban felhasznált energiának 38 százaléka megújuló forrásokból kell majd származnia, jelenleg azonban alig több mint kilenc százalék körüli a zöldenergia aránya.

Kimaradt?