Hét napos kényszerszünet a Ford romániai gyáránál

Hét napra leállítja a termelést a Ford a romániai üzemében, a vállalat októberre már 13 napos leállást tervez.

A vállalat vezetése a gyenge európai kereslettel indokolja a gyártósorok leállítását a craiovai gyárában. Állítása szerint amennyiben továbbra is gyengélkedik az autópiac hasonló kényszer-munkaszüneteket vezetnek be novemberben és decemberben is.

A Ford Románia és az alkalmazottakat tömörítő szakszervezet közötti közös munkaszerződés szerint a kényszerszabadság idejére alapfizetésüknek 80 százalékát kapják kézbe. „A kényszerszabadság összesen 2500 alkalmazottat érint” – közölte a cég sajtóirodája. A munkaszünet nem érinti a motorokat gyártó részleget, ahol naponta ezer motort tudnak előállítani. Itt ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

A Ford 2008-ban vásárolta meg a gyárat, ahol tavaly kezdték meg a B-Max modell gyártását. Jelenleg napi 370 jármű és nagyjából 1000 motor hagyja el a gyártósorokat.

A gyenge kereslet miatt a Ford várakozása szerint a 2013-as adózás előtti veszteségük 1,8 milliárd dollár körül alakul Európában. Nemrég két kisebb angliai gyárat be is kellett zárniuk, 2014 végéig szintén erre a sorsra juthat a belgiumi Genk városában található összeszerelő üzemük.

Kimaradt?