Kolozsváron jobb élni, mint Budapesten?

Kolozsvár sokkal élhetőbb város Bukarestnél, de az életminőség a kincses városban jobb a budapestinél is, derül ki a www.numbeo.com adataiból. A Numbeo a világ legnagyobb olyan nyilvános adatbázisa, mely a látogatók által szolgáltatott információkból áll össze. 2013 szeptember 16-ig több mint 108 ezer látogató a világ 3728 városára vonatkozó 921.650 adatot (fogyasztói árak, lakásárak, lakbérek, tömegközlekedési díjszabás, a közegészségügy, közbiztonság és környezetszennyezés állapotához kapcsolódó információk) töltött fel a weblapra.

Az adatbázisra támaszkodva olyan tekintélyes kiadványok közöltek elemzéseket mint a Times, The Guardian, The Telegraph é a Forbes. A hazai magyarlakta városok közül többek között Kolozsvár, Nagyvárad, Marosvásárhely és Szatmárnémeti szerepel az adatbázisban, székelyföldi település azonban egy sem.

A Numbeo adatai szerint a fogyasztói árak 21,93 százalékkal magasabbak az anyaország fővárosában mint Kolozsváron. A honlap 16 termék árát hasonlítja össze, ezeknek feléért a határon innen, másik feléért pedig a határon túl kell többet fizessünk. Az éttermi árak Budapesten 38,85 százalékkal nagyobbak a kolozsváriaknál, a tömegközlekedés pedig kb. másfélszer annyiba kerül. A belvárosi lakások a magyar fővárosban mintegy 10 százalékkal drágábbak, a lakótelepiek azonban 7 százalékkal olcsóbbak. Az átlagos budapesti nettó kereset 39,46 százalékkal nagyobb mint a Szamos-parti városban, ám a magasabb árak miatt a vásárlóerő csak 17,76 százalékkal több. Az elmúlt másfél évben a kolozsvári árakról 96, a budapestiekről pedig 314 személy szolgáltatott adatokat.

Az életminőség tekintetében a Numbeonál Kolozsvár simán veri Budapestet, előbbinek 100,77-es indexe, utóbbinak 75,87-ese van (a viszonyítási alap New York, 100-as indexszel). A nagy különbség annak tudható be, hogy az erdélyi főváros lényegesen jobb minősítést kapott a környezetszennyezés, a közlekedés és a közbiztonság, sőt, némileg meglepő módon, a közegészségügyi ellátás tekintetében is.

Kolozsvár még inkább idilli helynek tűnik, ha Bukaresttel hasonlítjuk össze. A román fővárosban 23,58 százalékkal nagyobb az átlagbér, ám a fogyasztói árak 8,92 százalékkal, az albérletek pedig 40,5 százalékkal magasabbak mint Kolozsváron, a vásárlóerő pedig 7,77 százalékkal nagyobb a Dâmboviţa, mint a Szamos partján. Ez utóbbitól eltekintve Kolozsvár minden tekintetben megelőzi a fővárost, az életminőségi indexe utóbbinak mindössze 35,04 százalék. A tetemes különbséghez részben annak tudható be, hogy míg a kincses város környezetszennyezési mutatója csak 40,80, addig Bukarest indexe katasztrofális, 91,36.

Kimaradt?