Románia többb pénzhez juthat az uniótól, mint a verespataki kitermelésből

Verespatak 2014 és 2020 között nagy összegű uniós támogatásokat hívhat le turizmusra, vállalkozásfejlesztésre és mezőgazdaságra, Romániának ugyanis lehetősége van bányakitermelés után kapott járandóságnál kilencszer nagyobb összegeket lehívni az uniós alapokból – hangzott el a Verespatak jövőjéről és a környék munkalehetőségeiről szervezett, civil szervezetek és szakszervezetek közötti találkozón.

A bukaresti megbeszélésen elhangzott: a következő hét évben, Románia a Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) tervezte kitermelésből kapott járandóságnál megközelítőleg kilencszer nagyobb összeget hívhat le uniós alapokból. Az uniós alapok lehívásával párhuzamosan rendkívül fontos a környék infrastruktúrájának, valamint a szolgáltatásoknak a fejlesztése, ugyanakkor a humán erőforrás fejlesztésére is nagyobb összeget kell áldozni.

A Verespatakon létesíthető munkahelyek számát illetően elhangzott: a bányászatra egyik jó alternatíva lehet a turizmus vagy a mezőgazdaság. Egy bemutatott tanulmány szerint a turizmus, a megfelelően szervezett mezőgazdasági munka, valamint a termékek feldolgozása a régió tartós gazdasági fejlődéséhez vezethetnek.

Az ActiveWatch képviselője szerint Verespatak számára a bányászat mellett többféle fejlődési lehetőség van, a szervezet ugyanakkor elutasítja Victor Ponta azon korábbi kijelentését, mely szerint Fehér megyét gyakorlatilag letörlik Románia gazdasági térképéről, ha a tervezett aranybánya mégsem indulhatna be.

Kimaradt?