Meghalt a NIntendo volt elnöke

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Jamaucsi Hirosi, a Nintendo korábbi elnöke, aki a vállalat élén töltött több mint fél évszázad alatt a videojáték-piac óriásává tette az eredetileg játékkártyákat gyártó céget.

A Nintendo-guru kórházban hunyt el csütörtökön, Japán középső részén. Halálát tüdőgyulladás okozta.

Jamaucsi harmadikként ült bele a családi vállalkozás elnöki székébe. Az 1889-ben Kiotóban alapított és eredetileg játékkártyákat gyártó céget 1949-től 2002-ig irányította, majd egészen haláláig vezető tanácsadóként segítette a vállalat működését.

Jamaucsi elnöksége alatt dobta piacra a cég a Famicom nevű otthoni videojáték-konzolt és a Game Boy nevű kézi játékkonzolt, ezzel megnyitva az utat az otthoni játékgépek korszaka előtt, amelyet az elmúlt években a Nintendo Wii, a Sony PlayStation és a Microsoft Xbox uralt. 

Mindössze öt évvel ezelőtt, amikor a Nintendo eladásai magasan szárnyaltak a Wii konzolnak hála, Jamaucsi a távol-keleti szigetország leggazdagabb embere volt az amerikai Forbes magazin szerint. Vagyona akkori becslések szerint nagyjából 7,8 milliárd dollár volt. 

A magazin idén kiadott Japán-listáján Jamaucsi már csak a 13. helyen szerepelt, 2,1 milliárd dolláros becsült vagyonával. A Nintendo-guru 1992-ben vásárolta meg az amerikai Seattle Mariners baseballcsapatot, amelynek később a Nintendo of America Inc. lett a tulajdonosa. A Jamaucsi tiszteletére szervezett gyászszertartást vasárnap tartják a Nintendónál.

 

Kimaradt?