Kötelező lakásbiztosítás: szeptember elsejétől vége a türelmi időszaknak

A háromszéki lakások alig egy százalékára kötöttek eddig az ingatlantulajdonosok kötelező biztosítást. Szeptember 1-e után pedig lesz büntethető az, akinek lakása nincs biztosítva – hívta fel a figyelmet Lőrincz Lehel.

A Transilvania Brókertársaság Kovászna megyei képviselője lapunknak elmondta: az Országos Biztosítási Felügyelet rendelete értelmében szeptember 1-e a határidő, amíg minden családnak rendelkeznie kell kötelező lakásbiztosítással, amely a földrengés, a földcsuszamlás és az árvíz okozta károkra nyújt fedezetet.

Jövő hónapig még meg lehet kötni a 20 ezer euró értéket lefedő, olcsó lakásbiztosításokat, amelyek a tűz, villámcsapás, robbanás, vandalizmus, jégeső, vihar, járműbecsapódás esetén is leveszik a terhet a tulajdonos válláról. Aki addig nem köti meg, az 100 és 500 lej közti büntetésre számíthat, ugyanis nincs többet türelmi időszak.kep2234

Lőrincz Lehel szerint a háromszéki családok többsége még nem biztosította be lakását, így baj esetén magára van utalva. A 88 ezer Kovászna megyei lakásból alig 936-ra kötöttek idén kötelező alapbiztosítást.

Országos szinten a 8,3 millió lakásból 240 ezerre kötöttek alapbiztosítást. Jövő hónaptól viszont kötelező lesz az alapbiztosítás, és ha a tulajdonos szeretné, ezen felül biztosíthatja javait a földrengéseknél életszerűbb veszélyekre – például beázásokra – is. A helyi önkormányzatok feladata lesz ellenőrizni, hogy minden ingatlanra meg van-e kötve a kötelező biztosítás.

Kimaradt?