Gazdasági elemzők: maradtak a fekete felhők

A HotNews által kérdezett banki szakemberek és közgazdászok szerint az államfő leváltásával kapcsolatos referendum körüli hosszas huzavona lezárása a közelgő parlamenti választások miatt nem vezet gazdasági stabilitáshoz.

A portál felidézi az ING ügyfeleknek írt belső jelentését, amely emlékeztet arra, hogy a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezető politikusai nem nyugodtak bele az államfő visszatérésébe. A jelentés utal arra, hogy Crin Antonescu szerint nyomásgyakorlással kell elérni Traian Băsescu lemondását. „A politikai viták az alkotmánybírósági döntés után sem csitulnak, a lej gyengülni fog. A román fizetőeszköz erőre kapott, de ez nem fog sokáig tartani" – olvasható az ING jelentésében.

A Román Kereskedelmi Bank (BCR) elemzése szerint egy euró 4,55 lejt ér majd idén decemberben. „A jegybank védeni fogja a lejt, hogy megakadályozza az infláció elszabadulását. Az általános drágulást az élelmiszer- és az energiaárak növekedése okozhatja" – írták a BCR román elemzői a bécsi „anyacéghez" küldött jelentésükben.

Florin Citu független gazdasági elemző a HotNewsnak elmondta: a politikusoknak meg kell érteniük, hogy a politikai válság elhúzódásának a gazdaság látja kárát. „Jó, hogy az alkotmánybíróság végre döntött, de ez nem elegendő, mert a jelek szerint a politikai feszültségek nem oldódtak" – mondta a portálnak Citu.

Az elemző szerint a lej gyengülése folyatódni fog, nem feltétlenül a politikai válság, hanem a román gazdaság gyenge alapjai miatt.

„Egyetértek azzal, amit az IMF szakemberei is állítanak: a politikai bizonytalanságnak a reálgazdaságra is hatása van. A lakossági megtakarítások, a vállalkozói hitelek volumene, a külföldi befektetések hiánya mind azt mutatják, hogy Romániát a bizonytalanság uralja" – magyarázta a szakember. {loadposition OTP}

Hasonlóan vélekednek a Raiffeisen Bank elemzői is. „Az alkotmánybírósági döntés nem űzte el a fekete fellegeket a román gazdaság egéről. Traian Băsescu visszatérésével nem csökkenek a feszültségek, a politikai zaj a választások közeledtével erősödni fog. A lej pillanatnyi erősödése ezért nem sokáig fog tartani" – olvasható a bank elemzésében.

Kimaradt?