IMF

Egy lépésel közelebb az új adók bevezetéséhez a kormány

Szeptember 17-én, a parlament együttes ülésén ismerteti Victor Ponta miniszterelnök a Nemzetközi Valutaalaphoz intézett, a szerdai kormányülésen elfogadott szándéknyilatkozatot. A dokumentumot a kormányülést után Traian Băsescu államelnökhöz továbbították jóváhagyásra, ezt követően az IMF-hez kerül.

A levél tartalma egyelőre nem nyilvános, azonban az eddigi sajtóértesülésekből azt lehet tudni, hogy a kormány újabb adók bevezetését, valamint adóemelést vállalt 2014-től.

A kormány augusztus elején állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal az újabb – két évre szóló – hitel folyósításában, aminek feltételei jelentős módon érintik a lakosságot is. Sajtóértesülések szerint a kormány vállalásai között szerepel egyebek között az is, hogy 2014-től a bérleti szerződésekből kapott jövedelem után is egészségügyi és nyugdíjbiztosítást fizetni, ezt a későbbiekben kormányrendeletben szabályoznák. E mellett társadalombiztosítást minden szerződéses alkalmazott után egyformán kell fizetni, a szerződés típusától függetlenül.

A társadalombiztosítási hozzájárulást kiterjesztik a keresettel nem rendelkező, mások által eltartott személyekre is. A kabinet elképzelése szerint a nagy fizetéssel rendelkező személyeknek 2014-től fizetniük kell háztartási alkalmazott élettársuk nyugdíj-hozzájárulását és egészségbiztosítását is. Ugyanakkor ki kell fizetniük nagykorú, de alkalmazásban nem lévő gyermekeik egészségbiztosítását is. Módosulna az ingatlanadó is, nagyobb összeget kell majd fizetni a cégeknek bérbe adott ingatlanok után.

A kétéves elővigyázatossági típusú hitelmegállapodásban megszabott négymilliárd euró értékű hitelkeretetet fele-fele arányban biztosítja az IMF, valamint az Európai Bizottság.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?