Hol állunk mi még a digitális átállástól?

Gyakran halljuk mostanában a magyarországi televízióadókban, hogy közeleg a digitális átállás ideje, amire az Európai Unió kötelezi valamennyi tagállamát. Romániában az átállásnak 2015 júniusáig kell megtörténnie, de még semmiféle stratégia nincs a folyamatról.

A digitális átállással az elavult analóg – földfelszíni – sugárzást a korszerű digitális váltja fel. Az uniós tagországok nagy többsége már ezt a technikát alkalmazza. Az átállás közvetlen érintettjei azok, akik jelenleg is hagyományos szoba- vagy tetőantennával az analóg földfelszíni adást nézik. Ők előfizetési díj nélkül, kizárólag a román közszolgálati adók egy részét, illetve néhány kereskedelmi csatornát, Pro Tv, Antena1 adásait tudják fogni.

Az átállás hátterében az áll, hogy a földfelszíni sugárzású antennák analóg frekvencián foghatók, egy frekvencián egy adó sugározhat. Ezzel szemben a digitális frekvenciák 12 és 20 csatorna adatait képesek továbbítani, vagyis egyazon frekvencián akár húsz adót is lehet tárolni, nézni, hallgatni. A digitális átállásra az unió kötelezi a tagállamokat, mivel a létező sávok le vannak terhelve, és ezeket fel kell szabadítani egyéb szolgáltatások, mint például a mobilhálózatok számára.

Az átállás határidejét valamennyi tagállam kialkudta már az Európai Uniótól. Magyarországon október 31-étől számolják fel a rádiók és tévék analóg sugárzását, Romániában 2015 júniusától, és csak a televízióra vonatkozóan, rádió frekvenciákra egyelőre nem – tudtuk meg Turos Lórándtól, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagjától.

Az analóg sugárzás lekapcsolása után a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi adások előfizetési díj nélkül, ha a nézők egyszeri költséggel beszereznek egy megfelelő jelátalakító készüléket, amelyet a televízióhoz csatlakoztatnak, vagy ha olyan új tévékészüléket (integrált tévé) vásárolnak, amely ezt a megfelelő vevőegységet már beépítve tartalmazza. Majd, amikor eljön az ideje, a frekvenciacserék miatt a munkavégzések idejére az érintett körzetekben a digitális földfelszíni adás nem lesz elérhető el. Ez idő alatt a vételkörzetben élő, érintett nézők nem látják a televízióadást, de a cserét követően a készülékek újrahangolásával a korábban vehető műsorok ismét elérhetőek a megszokott digitális minőségben már az új, végleges frekvencián.

Ahhoz, hogy a digitális átállás megtörténjen, a kormánynak stratégiákat kell kidolgoznia. Ez a folyamat már néhány éve húzódik, és a hátralévő 22 hónap már nem elegendő a szakember szerint. 2015 júniusától a földi sugárzású tévék bezárnak, a műholdas és kábeltévé továbbra is működni fog. Turos szerint a romániai lakosságnak csupán 4 százalékát érinti majd a digitális átállás, elsősorban a nagyon elszigetelten vagy mélyszegénységben élőket.

A magyar nyelven sugárzó adók között talán az Erdély TV-t és nézőit érintheti a digitális átállás egyes régiókban – véli Turos. A közszolgálati adók továbbra is ingyenesen foghatók lesznek, sőt a szakember szerint elképzelhető, hogy a kereskedelmi adók egy része is megmarad az ingyenes sugárzásnál az átállás után.

A felszabadult sávokat az országos hírközlési hatóság értékesíti, telefon- vagy adatátvitelre használják majd – mondta a CNA tagja, de hozzátette, erről sincs még konkrét elképzelése a kormánynak.

 

 

Kimaradt?