A tárnákba zárkóztak Verespatakon a bányanyitást követelő bányászok

Megközelítőleg húsz személy zárkózott egy tárna mélyére Verespatak közelében az aranykitermelés beindítását követelve, háromszáz személy tüntetett ugyanakkor szerdán a helység központjában.  A bányanyitást követelők többsége helybéli, sokan a Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) alkalmazottjai.

A csendőrség tájékoztatása szerint a tüntetést nem jelentették be. Gheorghe Feneşer Fehér megyei prefektus tájékoztatása szerint „a helybéliek között nagyfokú az elégedetlenség”, ugyanakkor  a tárnákba elzárkózottakhoz újak akarnak csatlakozni. Verespatakon kedden is megközelítőleg 500 személy tüntetett a bánya megnyitását követelve.

Ugyancsak kedden a szenátus jogi, illetve környezetvédelmi bizottsága is negatívan véleményezte a Verespatak-törvényt. A kormány által parlamenti vitára küldött jogszabály kiemelt, nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítja a beruházást. Ez ellen az ország több városában is tüntetések zajlottak, aminek következtében Victor Ponta bejelentette: a tiltakozó akciók elérték céljukat, a tervezetet a szenátus hamarosan sürgősségi eljárással napirendre tűzi, majd elutasítja azt. Ugyanezt az eljárást megismétlik a képviselőházban is.

A kanadai többségi tulajdonban lévő Roșia Montana Gold Corporation 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?