Idén is Melbourne a világ legélhetőbb városa

Melbourne idén harmadjára került a dobogó legtetejére az Economist Intelligence Unit (EIU) felmérése szerint.

A 140 osztályozott várost 5 kategória alapján értékelték: a stabilitás, az egészségügy, a kultúra és szórakozás, az oktatás és az infrastruktúra számított. 28 várost soroltak hátrébb a listán különböző negatív tulajdonságok miatt. Példaként említik a nyugtalan, stresszes életmódot és a politikai belviszályokat.

Az osztrák főváros, Bécs, két helyet javított a tavalyihoz képest, így lett második, míg Vancouver és Toronto maradt a harmadik és a negyedik helyen. Calgary és Adelaide osztoznak az ötödik helyen. Budapest az 50., Bukarest a 68. helyezést érte el.

Az EIU összeállítása alapján a top helyezéseket elérő városok gazdag országokból kerültek ki, melyek közepes nagyságrendűek és nem élhetetlenül sűrűn lakottak. A ranglistán jelentősebb változások is történtek idén. Madrid például 5 helyezést csúszott vissza, így a 44. helyen áll. Pozsony azonban a tavalyi 80. helyről a 63. helyre került fel.

A legélhetetlenebb városok az EIU felmérése szerint Teherán, Damaszkusz, Daka (Bangladesh) és Douala (Kamerun), amelyek a folyamatos konfliktusok következtében a legalacsonyabb pontot kapták minden kategóriában.

Kimaradt?