Berlin nem tesz több engedményt Athénnak

Sajtóértesülések szerint 2,5 milliárd euró még mindig hiányzik a görög államkasszából, újabb mentőcsomagban azonban aligha bízhatnak, Berlinből ugyanis folyamatosan olyan hírek érkeznek, amelyek szerint a német politikusok szívesebben látnák Görögországot az eurózónán kívül, minthogy további pénzeket "utaljanak" neki.

A görögök persze mindent megpróbálnak. Dimitrisz Avramopulosz, görög külügyminiszter vasárnap Berlinbe utazott, hogy előkészítse Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár pénteki találkozóját. Egy nappal korábban Merkel a francia elnökkel, Francois Hollande-dal egyeztet.

A Spiegel vasárnapi beszámolója szerint a legfelsőbb szinteken már készülnek Görögország távozására, azt azonban továbbra sem tudja senki, hogy ez valójában milyen következményekkel járna, és hogy lehet rá a lehető legjobban felkészülni. Ami biztos: a tartós mentőalapnak fel kell állnia, de erről csak szeptember 12-én dönt a német alkotmánybíróság.{loadposition otp}

Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter szerint a segítségnyújtás nem mehet a végtelenségig, ugyanakkor az sem lehet megoldás, hogy fellazítják az Athénnak szabott feltételeket. Erről Guido Westerwelle, német külügyminiszter tegnap beszélt, indoklásként pedig az hangzott el, hogy ez nem statuálna jó példát a többi problémás ország - például Spanyolország - felé.

A dpa hírügynökség közben úgy értesült, hogy Athénban gyakorlatilag kész az újabb megszorító csomag. A beszámoló szerint a 11,5 milliárd eurós csomagot a következő napokban fogadhatják el a koalíciós pártok vezetői, kérdés azonban, hogy ez mire elég, a Spiegel ugyanis úgy tudja, hogy Athénnak ennél nagyobb (14 milliárd eurós) lyukat kell betömnie.

Kimaradt?