Aszfalton 2000 méter fölött: a Transzfogaras riválisai

Augusztus utolsó napján adják át a Transzbucsecs magashegyi út 16 kilométeres szakaszát, amelyen ezentúl autóval is megközelíthető lesz a Babele csúcs. A Prahova megyei 713-as megyei útnak ezt a szakaszát az elmúlt három évben aszfaltozták le, a beruházás több mint 50 millió lejbe került. A megye elöljárói szerint a 16 kilométeres útszakasz szépsége túltesz a híres Transzalpinon is, amely Erdélyt köti össze Havasalfölddel, a Páring hegység mentén.

Mircea Cosma, Prahova Megye Tanácsának elnöke bejelentette, az augusztus 31-i ünnepélyes átadáson fél órás tűzijátékot terveznek.

A Transzbucsecstől nyugatabbra újabb magashelyi utat terveznek, Transzkárpátia néven. Ehhez Brassó és Dâmbovița önkormányzatainak összefogására van szükség. A tervek szerint a 60 kilométeres útszakasz Moroieni községet köti majd össze a Brassó megyei Alsómoéccsal, a Bucsecsen keresztül. A beruházás körülbelül 50 millió euró lesz, és a Transzkárpátia a Transzfogaras riválisa akar lenni. Ha ez is elkészül, immár négy magashegyi utat tudhat magáénak az ország.

A legmagasabb út a Transzalpin, amely közel 148 kilométeren át biztosítja a magashegyi közlekedést a Déli Kárpátokban, legmagasabb pontján eléri a 2145 méter tengerszint fölötti magasságot. A római kori utat 2009-ben kezdték leaszfaltozni, ám mai napig nem adták át hivatalosan a közúti forgalomnak, bár része a 67C országútnak, és nyáron ideiglenesen terelőútnak is használják a Zsil völgyi forgalom lazítására.

A Transzfogarasi út a 7C jelzésű országút a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Argeș településeket; 1974-ben épült és 90 kilométer hosszú. 2042 m magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van.

A hamarosan járható Transzbucsecs eléri az 1925 méteres tengerszint fölötti magasságot, a Transzkárpátia pedig a DN1-es országút alternatívájaként fog megépülni a következő hat évben.

Kimaradt?