Magyarországon terjeszkedik az eMag

Augusztus eleje óta működik a legnagyobb romániai elektromos és elektronikai termékekre specializálódott online áruház, az eMag magyar nyelvű, a magyarországi fogyasztókhoz szóló internetes oldala. Első lépésben a cég egy nyereményjáték révén próbálja rávenni a jövőbeni potenciális vásárlókat, hogy regisztráljanak a www.emag.hu oldalra, s ezzel párhuzamosan munkatársakat keres a magyar piacra.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap megkeresésére az eMag vezetősége nem kívánt nyilatkozni a Magyarországgal kapcsolatos tervekről, ám egy korábbi interjúban Radu Apostolescu, a webáruház egyik alapítója, jelenlegi fejlesztési igazgató Bulgáriát és Magyarországot nevezte meg mint a terjeszkedés irányait, mivel ezen országokban „nincs eMag méretű online áruház”. Bulgáriában tavaly augusztus óta működik az eMag.

Idehaza tavaly 154 millió eurós forgalmat bonyolított le az eMag ami a piacvezető státust biztosítja a számára. A 2001-ben alapított webáruház tulajdonosa a Dél-Afrika-i Naspers csoport, mely a világ egyik vezető, online kereskedelemre specializálódott vállalata. A cégvezetés célkitűzése, hogy az Emag 2020-ra elérje az 1 milliárd eurós forgalmat. Ezen cél eléréséhez fontos lépés lehet a magyar piacon való terjeszkedés. Magyarországon tavaly kiskereskedelmi forgalomban 1,3 milliárd euró értékben adtak el háztartási elektromos és elektronikai, számítástechnikai és telekommunikációs termékeket, ami csupán 100 ezer euróval kevesebb, mint amennyit Romániában értékesítettek. 2013 első negyedévében Magyarországon 292 millió eurót tett ki a fenti termékcsoportok kiskereskedelmi forgalma, míg Romániában 349 millió eurót.

Míg idehaza a forgalom jórészt stagnál, a Gfk piackutató cég adatai szerint Magyarországon 14 százalékos volt a növekedés, s várhatóan az év hátralevő részében is ez a tendencia fog érvényesülni. A román piacban szintén hatalmas potenciál rejlik az eMag vezetői szerint, ugyanis a kiskereskedelmi forgalomnak csak 2 százaléka zajlik az interneten keresztül, míg például Lengyelországban 4 százalék, Csehországban 6 százalék, Nyugat-Európában pedig még több.

 

 

 

Kimaradt?