Emelkedik a Trabantok és Wartburgok ára Németországban

Esetenként már többe kerülnek a jó állapotú Trabantok és Wartburgok a gyártás több mint két évtizeddel ezelőtti leállítása előtti új áruknál - írja a német Die Welt lap online kiadása.

A német szövetségi gépjármű nyilvántartó hivatal, a flensburgi Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) adatai szerint 32 ezer 485 forgalmi engedéllyel rendelkező Trabant rója a német utakat, holott számuk 20 évvel ezelőtt, 1993-ban még 920 ezer 162 volt. Wartburgról mindössze 7195 van forgalomban a 20 évvel ezelőtti 402 ezer 590 után. Németország nyugati tartományaiban 6742 Trabant és 808 Wartburg van bejegyezve.

Arról, hogy pontosan mennyi 30 év feletti korú Trabant és Wartburg gépkocsi kapta meg az "oldtimer" besorolást, a KBA nem rendelkezik adatokkal. A 15 és 29 év közötti korú és még eredeti állapotban lévő autók az úgynevezett "youngtimer" kategóriába esnek. A Németországban forgalomban lévő autók 13,5 százaléka ilyen. A még forgalomban lévő "DDR-klasszikusok" többsége is valószínűleg eredeti állapotában van.

Tévhit, hogy az oldtimerek kizárólag nagyértékű régi autók lennének - hangsúlyozta a Die Welt cikkében a német autókereskedők és szervizek szakmai képviseleti szervezete, a bonni ZDK járműtörténelmi szakértője, Andrea Zeus. "Érzelmeket ébreszt és felkelti az érdeklődést bármi, ami ritkaságszámba megy" - mutatott rá.

Hosszú éveken át párszáz euróért cseréltek gazdát a Trabantok. Manapság azonban az interneten már 225 euró és 10 ezer euró között lehet találni hirdetéseket. A legnagyobb ritkaság és ezért a legdrágább is a Trabant nyitott, vászontetős változata.

Megalapozatlannak tűnnek azok az aggodalmak, hogy a gyártás befejezése miatt már ne lehetne Trabant vagy Wartburg alkatrészekhez jutni. Sokan halmoztak fel eredeti alkatrészeket és van utángyártás is - mondta Andrea Zeus. Van egy kifejezetten Trabant alkatrészekre szakosodott internetes áruház is.

Kimaradt?