Román ingatlanpiac: tömbházlakás egy villa árán

Ha kis mértékben is, de továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak a romániai lakásárak. A www.imobiliare.ro szakportál adatai szerint idén áprilisban országos átlagban 7 százalékkal kértek kevesebbet a tulajdonosok az eladásra bocsátott ingatlanokért, mint egy évvel korábban. Kolozsváron a megvételre kínált lakások négyzetméterének átlagára 927 euró volt, 23 euróval kevesebb, mint 2012 azonos időszakában.

A luxuslakások esetében ellentétes trend érvényesül, mind az árak, mind pedig az eladások száma növekvőben van, derül ki a Forbes magazin által a közelmúltban készített tanulmányból. A szerzők kizárólag a társasházakban, tömbházakban levő prémium kategóriás lakásokat vizsgálták, családi házakra, villákra nem terjedt ki a felmérés. Amint az várható volt, a legdrágább apartmanok Bukarestben vannak, s a feltérképezett ajánlatok 94 százaléka itt található.

Az első helyen egy négyszobás, a főváros Băneasa negyedében található, negyedik emeleti penthouse áll, melyért potom 3 millió eurót kérnek. A 303 négyzetméteres, padlófűtéses lakásban három fürdőszoba van, s egy jakuzzival felszerelt 300 négyzetméteres terasz is tartozik hozzá. A harmadik helyen szintén egy négyszobás, ötödik emeleti lakás áll, mely, bár több mint 1 millió euróval olcsóbb a ranglista első helyén álló ingatlannál, túltesz rajta a fürdőszobák számát tekintve, ugyanis négy darab ilyen rendeltetésű helyisége van.

A legdrágább erdélyi lakás Brassóban található, és potom 700 000 eurót kérnek érte. A belvárosban található ingatlannak hat szobája, négy fürdőszobája és három erkélye van. Ehhez képest olcsónak számít a 380 000 euróért megvásárolható konstancai csúcstartó, melynek hat szobája egy tízszintes tömbház két legfelső emeletén található. A legborsosabb árú temesvári lakás egy 1990 előtt épült, központi fekvésű tömbházban van. Két lakás összenyitásával alakították ki, 240 négyzetméteres, s 340 000 euróért lehet megvásárolni. Kolozsvár csak a kilencedik helyen szerénykedik egy Tisztviselő-telepi (Andrei Mureşanu) tömbházban kialakított háromszobás, 160 négyzetméteres lakással, melyért 240 000 eurót kér a tulajdonos.

A kincses városban a kétszobás lakások között egy, a Plopilor Vest Residence tömbházban található viszi a prímet. A 70 négyzetméteres ingatlant 105 000 euróra tartja a jelenlegi tulajdonos, aki, elmondása szerint olcsóbban kínálja megvételre, mint amennyiért ő vásárolta meg az építtetőtől. A négyzetméterenkénti 1500 euró kétség kívül borsos ár, ám tény, hogy a Plopilor Vest Residence elhelyezése és kialakítása tekintetében is csúcsminőségűnek számító lakóépület, melyhez föld alatti parkolóház is tartozik.

Ilyesmivel nem büszkélkedhet az a Kert (Pasteur) utcai, a közelmúltban épült tömbház ,melynek egyik háromszobás lakását nem kevesebb, mint 160 000 euróért árulják. Mivel a lakás 100 négyzetméteres, négyzetméterenkénti 1600 eurós árával ez a jelenlegi legdrágább kolozsvári tömbházlakás. Ennyi pénzért Kolozsváron családi házat, a város vonzáskörzetében pedig már villát is lehet vásárolni.   

 

Kimaradt?