Visszaadná Borszék rangját Maria Grapini miniszter

Borszéken töltötte a hétvégét a turizmusért és üzleti környezetért felelős tárca nélküli miniszter. Maria Grapini a Borszéki Napok megnyitójára érkezett, és Mik József polgármester társaságában sorra látogatta a fürdőtelep készülő, illetve megvalósult turisztikai látványosságait és a környéket.

A miniszter magyarul köszöntötte a felújított kultúrházban tartott megnyitó ünnepségen a Borszéki Napok közönségét. A városka hat magyarországi és egy felvidéki testvértelepülésének küldöttsége és az ünneplő helyiek által megtapsolt politikus kijelentette: „Borszék megérdemli, hogy európai fürdővárossá váljék”. Hozzátette: féléves mandátuma alatt 5 települést emeltek országos érdekeltségű rangra, most Borszék következik, és további 9 település.

Mik József polgármester beszédében jelezte: a várossá válás 60. évfordulóján a Borszéki Napok 18. ünnepe zajlik, minekutána 11. éve bezárták az állami kezelőbázist és a fürdőtelep "haláláról" beszéltek a sajtóban évek óta – mindez lerombolta Borszék hírnevét is. Az elöljáró örömhírként jelentette be: 11 millió lej (2,5 millió euró) támogatást nyert a város európai alapokból „városnapi ajándékként” a gyulafehérvári Központi Régiófejlesztési Ügynökségtől, amelyből 2014 végére a fürdőtelep útjai, járdái, parkolói újjászületnek. 

„Ez mind nagy előrelépés számunkra. Hogy miért? Az ügynökség honlapján bárki elolvashatja, amit józan paraszti ésszel is tudunk: a turistát négy tényező motiválja: 1. kezelési lehetőségek 2. infrastruktúra minősége, beleértve a szálláshelyekét is 3. a helyszíni élmények, látványosságok 4. a helyszín megközelíthetőségének minősége. Nos, a kezelőközpontunk félkész, a szakminisztérium eddigi segítségével, és reménykedünk, miután körülnéztünk a helyszínen a miniszter asszonnyal, talán közbenjárásával sikerül a hiányzó 3 millió eurós összeget is megkapnunk, infrastruktúránk 2014 végére lesz, látványosságaink vannak, a megközelítésen is kis szervezéssel javíthatunk” – mondta Mik József.

A városvezető szerint a borszékiek nem adják fel a harcot Borszék rangjának visszaállításáért, ezért is találták ki idénre a helyi vendéglátók civil szervezetével, hogy hétvégéről-hétvégére újabb és újabb rendezvényt, vásárt, táncbemutatót, koncertet szerveztek, tehát a Borszéki Napokat megelőzően és követően is.

Grapini miniszter korrigálta: az EU-s alapokat „nem ajándékba, hanem a megírt projektjére” kapta Borszék, és gratulált a Testvérvárosok Találkozójára tavaly és idén is szintén EU-tól nyert 25-25 ezer euróhoz is. Mint mondta, „utálja” a siránkozó polgármestereket, ám ha tervezést és végrehajtást lát, az örömöt és hajtóerőt jelent számára - és ez utóbbit tapasztalja Borszéken is.

A tárcavezető részt vett a csíki Prizma Fotóklub tárlatnyitóján. A Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Város Önkormányzata által támogatott táborban több ezer felvételen kapták lencsevégre Borszék szépségeit, táborhelyszínné elsőként választották a fürdőtelepet azok sorában, mely révén Hargita megye településeit „dokumentálnák fel” – mondta Szabó Attila, a szervező Prizma Fotóklub elnöke.

A megnyitón jelen volt Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor, és a környékről származó Moldován József parlamenti képviselő is. Beszédében a képviselő jelezte: Mik József polgármesterrel azért keresték fel a minisztert kabinetjében, mert Borszék tette őt politikussá, és a hegyvidéki panziók szezonon kívüli adókedvezményét nyújtó törvénytervezetre is e vidék inspirálta.

Látogatása második napján Grapini miniszter meglátogatta a négycsillagosnak épülő, 55 százalékban kész borszéki kezelő- és wellness-központot. A mintegy 4000 m2 beépített felületű épületegyüttes az előző kormány idején 6 milliós kormánytámogatással épült volna fel már 2012 decemberére – ám a kormányváltással a források is elapadtak.

Grapini miniszternek Borszék elöljárói 3D-s helyszíni vetítéssel ismertették a projektet, a tárcavezető pedig jelezte: jelentést fog készíteni az itt látottakról, mert számára országos stratégiai fontossággal bír a fürdővárosok támogatása, melyek között Borszék természeti adottságai miatt rendkívüli előnyökkel bír akár a betegségmegelőzésben is. Mint látogatása során többször rámutatott: Borszék „igazságtalanul” volt háttérbe szorítva az elmúlt évtizedben, holott potenciálja nagy, és ő azon van, hogy Borszék visszanyerhesse „országos érdekeltségű fürdővárosi” rangját.

A borszéki panzióvezetőkkel tartott találkozón Mik József polgármester Borszék fürdőtelep történetét vázolta a tárcavezetőnek, aki jelezte: tudja, hogy a vállalkozóknak „biztosra kell menni”, beruházásaikhoz garancia kell a jövőképhez. „Borszéken jók a mutatók – sípálya, borvízforrások, klíma –, a gazdasági hatást vizsgálva pedig legalább 50-60 munkahely létesülne azonnal a kezelőközpont beüzemelésével. Ponta miniszterelnök megbízásából kiértékelem vakációm után a 40 megyében tett megfigyeléseimet, de a félbe maradt 300 építkezés sorrendjét, folytatásra javaslását tekintve Borszék az első 3 között van” – jelentette ki a miniszter.

A tárcavezető részt vett a Testvérvárosi Küldöttségek borszéki Emlékparkban tartott ünnepségén, ahol Borszék testvérvárosai számára avattak városcímeres emlékhelyet, a külföldi delegációk pedig szerre megkérték a minisztert, támogassa „testvérüket”, Borszéket, hiszen hosszú távú terveket szőnek, nem csupán kulturálisakat, gazdaságiakat is. 

Kimaradt?