Románia újabb hitelszerződést köt az IMF-fel

Románia kétéves elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal, a szerződést várhatóan októberben írják alá a felek - jelentette be Andrea Schaechter, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője.

A román fővárosban szerdán tartott sajtótájékoztatóján Schaechter elmondta, hogy a négymilliárd euró értékű hitelkeretet fele-fele arányban biztosítja az IMF, valamint az uniós végrehajtó szerv. Hozzátette, hogy Románia nem kívánja felhasználni a hitel összegét.

Az IMF igazgatótanácsa várhatóan ősszel hagyja jóvá a megállapodást. Az IMF felfelé módosította a román gazdaság várható idei teljesítményét, így a bruttó nemzeti össztermék (GDP) korábban tervezett 1,5 százalékos növekedése helyett 2 százalékos GDP-bővüléssel számolnak 2013-ban. Schaechter szerint 2014-ben is folytatódik a román gazdaság növekedése, akkor 2,25 százalékos bővülést remélnek.

Az IMF bukaresti küldöttségvezetője szerint Románia jelentős haladást ért el a gazdaság stabilizálásában az elmúlt két hitelmegállapodás során, és ezt a pénzpiacok is tudomásul vették. Ezt igazolja - folytatta -, hogy Románia alacsony kamatú kölcsönökkel képes finanszírozni gazdaságát.

Az új hitelszerződésért cserében Románia vállalta, hogy gyorsítja a megkezdett szerkezeti reformok végrehajtásának ütemét - tette hozzá, emellett Romániának fokozatosan szigorítania kell a pénzügyi fegyelmet. Így az idén az államháztartási hiány GDP-arányosan 2,3 százalék lesz, de a következő két évben 1 százalék alá szorítják vissza.

Ideiglenes a kenyér árának áfacsökkentése. A küldöttségvezető szerint csak ideiglenes jellegű a román kormánynak azon döntése, hogy szeptembertől a kenyér esetében 9 százalékra csökkenti az általános 24 százalékos áfát. A hatóságok megvizsgálják az intézkedés adócsalásra kifejtett hatását és az elemzések függvényében döntenek arról, hogy hosszabb ideig marad érvényben, vagy megszüntetik a kedvezményes áfát - magyarázta. Victor Ponta miniszterelnök korábban elismerte, hogy a nemzetközi hitelezők kételkednek az intézkedés sikerességében. Bejelentette, hogy 9-12 hónap múlva vizsgálják meg a kedvezményes áfa bevezetésének hatásait.

A küldöttségvezető szükségesnek nevezte a rossz hitelek rendezését, hogy a bankok bátrabban hitelezzék a román gazdaságot. A bukaresti hatóságoknak továbbra is kiemelt feladatként kell kezelniük a központi adminisztrációban, az önkormányzatoknál és főleg az egészségügyben felhalmozódott tartozások csökkentését, mert a kifizetések késlekedése kedvezőtlenül hat az egész gazdaságra, főként a kis- és középvállalkozásokra.

Andrea Schaechter szerint Bukarestnek növelnie kell az egészségügyi szolgáltatások minőségét, ennek érdekében hatékonyabbá kell tenni a rendszer működését és egészséges alapokra kell helyezni, figyelembe véve a társadalom elöregedését - magyarázta Schaechter.

Rámutatott: Románia jelentős tartalékokkal rendelkezik az energia és a közlekedési ágazatban, ezek kiaknázására minél több magánvállalatot kellene bevonni, és növelni kell az európai uniós pénzek lehívásának ütemét is.

Kapcsolódók

Kimaradt?