Hivatalos idénymunka: jó a munkavállalónak is, a munkáltatónak is

Háromszéken az évszaktól függetlenül, havonta ezernél több személyt foglalkoztatnak napszámosként, tájékoztatta lapunkat Ördög Lajos. A Kovászna megyei Munkafelügyelőség vezetője szerint nagyon sok vállalkozó él a napszámos-törvény adta lehetőséggel, és tapasztalatok szerint nem csak a nyári időszakban, hanem egész évben foglalkoztatnak idénymunkásokat mezőgazdaságban, különböző karbantartási munkálatoknál, rakodásoknál, de az önkormányzatok is adnak munkát sáncásóknak, köztisztaságiaknak és télen hótakarítóknak.

Háromszéken júliusban 1235 napszámost tartottak nyilván, ők összesen 8502 munkanapot dolgoztak. Ördög Lajos szerint idén a Szent György napok alatt ugrott meg számottevően az idénymunkások száma, mivel a városnapok szervezői és a köztisztasági vállalat biztosítottak munkalehetőséget számukra. A háromszéki főfelügyelő szerint a napszámos törvény hiányossága, hogy magánszemélyeknek és vállalkozói engedéllyel rendelkező személyeknek (PFA) nem ad lehetőséget idénymunkások foglalkoztatására, így ebben az időszakban a mezőgazdasági munkálatokhoz csak cégek alkalmazhatnak.

Rendezni kellene azt is, hogy az idénymunkából származó jövedelem mellett a napszámot vállalók megtartassák a szociális segélyeiket is. Sokan ugyanis azért nem vállalnak hivatalosan idénymunkát, mert félnek, hogy ha bevételre tesznek szert, megvonják tőlük a segélyeket. Ezekre vonatkozóan a Kovászna megyei Munkafelügyelőség törvénymódosító javaslatot fogalmazott meg, amit azonban még nem fogadott el a szenátus. A jelenleg érvényben lévő napszámos törvény szerint a jogi személyek (cégek, önkormányzatok, civil szervezetek) legtöbb 90 napra alkalmazhatnak idénymunkásokat, akiknek napi 2 lejtől 10 lejig terjedő fizetést adhatnak. A napszámosok foglalkoztatásához a munkafelügyelőségtől kell igényelni egy regisztert, amibe minden nap bevezetik a szakképzetlenként dolgozók nevét, személyi számát és fizetésének összegét. Ennek a regiszternek a fénymásolt példányát pedig a következő hónap 5-éig le kell adni a munkafelügyelőségnél, illetve befizetni utánuk a 16 százalékos adót. 

Kimaradt?