Termeszthető génmódosított növény a Natura 2000 területén

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a törvény, amely lehetővé teszi a génmódosított növények termesztését a Natura 2000 természetédelmi területen Romániában. 

A jogszabály szerint a helyi, országos és nemzetközi érdekeltségű romániai természetvédelmi területeken tilos a génmódosított növények termesztése, de ez alól kivételt képeznek a Natura 2000 hálózatba tartozó területek a Román Akadémia jóváhagyásával. A törvény a 2005-ben elfogadott környezetvédelmi törvényt módosítja, amely korábban határozottan tiltott bármiféle génmódosított növénnyel kapcsolatos tevékenységet: a kísérletezést, előállítást, termesztést, raktározást, feldolgozást és kereskedést.

Az RMDSZ nem szavazta meg a környezetvédelemre vonatkozó 164/2008-as sürgősségi rendelet módosításait a parlamentben. Cseke Attila képviselő elmondta, ellenzik a génmódosított növények termesztését a Natura 2000 hálózatba besorolt területeken. Emlékeztetett arra, hogy Románia az uniós csatlakozási szerződés aláírásakor elkötelezte magát a Natura 2000-hez tartozó területek védelmére. „Nincs határozott álláspont a génmódosított növényekről az EU-n belül, de nagyon sok ország hozzáállása nagyon visszafogott. Romániában a kormánypárt átvitte akaratát, és a rendeletet törvényi szintre emelték” – magyarázta. 

A Natura 2000 európai természetvédelmi területek ökológiai hálózata, amelyeken reprezentatív növény- és vadállomány él természetes és háborítatlan környezetben. A hálózat létrehozásakor a környezetvédelmi szempontok mellett fontos szerepet kapott természetes élőterek megőrzésének fontossága, mivel ezek a gazdasági-társadalmi fejlődés hátterét biztosítják. Viszont ezeken a területeken nem tiltott az emberi tevékenység. Románia összterületének 17,84 százaléka tartozik a Natura 2000 hálózathoz.

A génmódosított termékek heves vita tárgyát képezik a mezőgazdászok és a lakosság köreiben is: káros hatása van az élővilágra, de nélküle valószínűleg nehezebb lenne az életünk. A Genetically Modified Organism, röviden GMO abban különbözik a hagyományostól, hogy genetikai állományában egy vagy több, ember által bejuttatott idegen gént és ezek irányítása nyomán képződött egy vagy több új fehérjét tartalmaz.

Génmódosított szervezetek segítségével a cukorbetegség, vérzékenység, törpenövés, fogszuvasodás gyógyítható. A Föld túlnépesedését pedig a génmódosítás által létrehozott élelmiszernövények segítségével lehet csak elegendő élelmiszermennyiséggel ellátni. Másfelől viszont a múlt század negyvenes éveiben bevezetett DDT rovarirtóként történő alkalmazása maradandó károkat okozott az élővilágban, az emberi szervezetre rendkívül káros a hatása. A mezőgazdasági területeken termőtalajba bekerült DDT mai napig is árt az emberi szervezetnek, még az anyatejben is kimutatható, annak ellenére, hogy immár több mint fél évszázada betiltották az alkalmazását. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?