Hivatalos: szeptembertől 9 százalékra csökken a kenyér áfája

Szeptembertől az általános 24 százalékról 9 százalékra csökkentik az áfát a kenyér előállítását érintő teljes termékláncon, a költségvetésben keletkező hiányt pedig az alkohol jövedéki adójának emeléséből és egyes luxuscikkekre kivetett jövedéki adókból fedezik - jelentette be hétfőn Victor Ponta miniszterelnök.

Az alkoholnál a jövedéki adót az eddigi 750-ről 1000 euróra emelik hektoliterenként, és jövedéki adót vezetnek be olyan luxuscikkekre, mint a jachtok, arany ékszerek, vadászfegyverek, 3000 köbcentiméternél nagyobb hengerűrtartalmú gépkocsik; mindebből 300 millió lejnyi többletbevételt remélnek.

Ponta hozzátette, hogy a rendelkezéseket a költségvetés-kiigazítás fogja tartalmazni, amelyet a kormány a keddi ülésén fogad el, és amelyről a nap folyamán a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és Világbank Bukarestben tartózkodó tárgyalócsoportjával is megállapodott.

Bejelentette, hogy a kormányának sikerült megállapodnia az IMF-fel az újabb készenlétihitel-szerződés feltételeiről, de ezeket csak szerdán teszik közzé.

A kormányfő jelezte, hogy nem volt könnyű elfogadtatnia a nemzetközi pénzintézetekkel a kenyér áfájának csökkentését, amelytől Bukarest az - ágazatban 70-80 százalékosra becsült - adócsalás visszaszorítását reméli. Ha a kormánynak nem sikerül bebizonyítania, hogy az adózási hajlandóság növekedése fedezi az áfacsökkentés által okozott bevételkiesést, akkor nem lehet majd kiterjeszteni a módszert más ágazatokra - mutatott rá a miniszterelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?