A kerti vécében is lehet már internetezni Romániában

Románia háztartásainak egyharmadában nincs fürdőszoba, a vécé az udvaron vagy a kertben van, ám a háztartások 99,93 százalékában vígan lehet a világhálón szörfölgetni, ugyanis csupán száz településnek nincs széles sávú internetes lefedettsége az országban.

A gandul.info hétvégén közölt összeállításából kiderül: Romániában elképesztő ütemben növekedett az internethez csatlakozott háztartások száma az utóbbi években, s ezzel párhuzamosan nőtt az adatletöltés sebessége is. A távközlési hatóság (ANCOM) adatai szerint múlt év végén 10 288 település lakóinak (a háztartások 86 százalékának) volt lehetősége kábeles széles sávú internetre csatlakozni. A mobil internetes lefedettség 2012 végén 99,8 százalékos volt.

Ugyanakkor a száz lakosra számított netpenetrációs arány 18,6 százalékos volt a múlt évben (vagyis száz lakosból 18-nak volt internet-hozzáférhetősége), 1,4 százalékponttal nagyobb, mint 2011-ben. A száz gazdaságra számított arány már jóval nagyobb volt: 45,2 százalék, 3,3 százalékponttal magasabb az előző évi aránynál.Mobil internetre a szolgáltatók ügyfeleinek 53 százaléka fizetett elő, széles sávú internetre (EDGE, CDMA, EV-DO, 3G, 3G+) pedig 37 százalék.

Megyei lebontásban Botoşani áll a leggyengébben a világhálóhoz történő csatlakozás terén: a moldovai megyében mindössze 9,16 százalékos a netpenetrációs arány; a második hátulról a sorban Teleorman (9,53), majd Vaslui (10,62) következik. A száz háztartásra számított penetrációs arány 24,69, 25,14 és 28,15 százalékos a három megyében.

Egyre kevesebb lehet a panasz a sávszélessége is Romániában: idén az első évnegyedben 13 százalékkal nőtt az adatletöltés sebessége az elmúlt év hasonló periódusához képest, és 3,3 százalékkal 2012 utolsó negyedévéhez képest. Az Akamai nemrégiben közzétett jelentése szerint a romániai internethasználók átlagos adatletöltési sebessége 47,9 Mbps, ezzel az ország az előkelő harmadik helyen szerepel a világranglistán.

Kimaradt?