Kiváló krumplitermésre számítanak a háromszéki gazdák

Sokéves átlag fölötti, kiváló krumplitermésre számítanak idén a háromszéki gazdák. Könczei Csaba, a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta: az esős időjárás kedvezett a terménynek, ezért várhatóan hektáronként átlag 20 tonnás pityókatermésre számítanak.

Természetesen a termény minősége és mennyisége függ attól, hogy a gazdák miként művelték meg területeiket, mondta Könczei Csaba, aki szerint az elmúlt időszak esős időjárása kedvezett a cukorrépának és a kukoricának is. Bár Háromszék hagyományosan pityókatermesztő vidék, az elmúlt évek klímaváltozásai és a külföldről behozott krumplival szembeni versenyhelyzet miatt sokan más kultúrákat kezdtek termeszteni.

Idén például 12 950 hektáron termesztenek pityókát, közel 2000 hektárral kissebb területen mint tavaly. Ugyanakkor teret nyert a kukorica a repce és a mustár termesztése, hiszen ezek kevéssbé érzékenyek a természeti körülményekre a krumplinál.

A tavalyi szárazság miatt kevés és gyenge minőségű burgonya termett Háromszéken, tavalyelőtt pedig gazdag termés volt ugyan, de nehezen lehetett értékesíteni a terményt. Könczei Csaba szerint a nagytermelők kialakították már a felvásárlói hálózatukat, többnyire nagyárúházaknak adják el a pityókát, kicsik azonban értékesítési nehézségekkel küszködnek. Számukra a szövetkezés lenne a megoldás, mondta a szakember.

Kovászna megyében jelenleg 1 lej és 1 lej 20 bani közti áron adják a krumpli kilogrammját, ez az ár nőhet vagy csökkenhet annak függvényében, hogy más országokban milyen lesz az idei termés, mondta a szakember. 

Kimaradt?