Megérkezett a székely Google Reader, a Feedvance!

A július 1-én megszűnt Google Readert helyettesítő hírolvasó portált fejlesztett ki egy 27 éves székelyudvarhelyi informatikus. Geréb Róbert több mint négy hónapot dolgozott egy kollégája, Hodgyai Árpád segítségével a www.feedvance.com hírcsomóponton, amely több mint 10.000 weboldalról gyűjti a híreket.

„Nagyon szerettem a Google Readert, s amikor megtudtam, hogy meg fog szűnni, úgy éreztem, hogy pótolni kell. Jelentek már meg hasonló oldalak, de ritka az amelyiket annyira eltalálták, hogy nekem is tetszik. Nagyon igényes vagyok a dizájn tekintetében, olyan megjelenésű weblapokat szeretek csinálni, hogy jöjjön az embernek, hogy megnyalja amit a képernyőn lát” – nyilatkozta a webfejlesztő a maszol.ro-nak. A hírolvasó portálok lényege az, hogy a felhasználó egy helyen rengeteg forrásból származó információt talál, nem kell végiglátogatnia egy sor internetes oldalt, hogy ráleljen az őt érdeklő információkra.

A Feedvance múlt péntek óta hozzáférhető bárki számára az interneten, mostanáig több mint 200.000 magyar, román és angol nyelvű hírt vett át RSS csatornákon keresztül. A felhasználóknak regisztrálniuk kell, majd pedig portálok vagy témakörök alapján választhatják ki, hogy mi érdekli őket. Fejlesztőjének véleménye szerint a Feedvance átláthatóbb, színesebb, mint a Google Reader volt.

A hírek témakörök szerint vannak csoportosítva, s mindegyik más színű: az általános hírek pirosak, a tudomány és technika kék, a művészet szürke a szórakozás és játék fekete stb. „A felhasználó látja, hogy egy bizonyos hír melyik kategóriába tartozik, s az is, hogy hány olvasatlan híre van. Tartalmaz egy kerest, mellyel a hírek címére lehet rákeresni. Ilyen nincs még a feedly.com-on sem” – magyarázta büszkén Geréb Róbert. A feedly.com egyébként a legnépszerűbb hírolvasó portál, amerikai fejlesztés, több millió felhasználója van.

A Feedvance még fejlesztés alatt áll, várhatóan e hónap végére készül el az 1.0 verzió. Néhány nap leforgása alatt 300-an regisztráltak a portálra, ami megálmodója szerint ígéretes. Geréb Róbert azt mondja, hogy világszerte szeretnék majd terjeszteni, s lesz egy iphone-, illetve Android kompatibilis verzió. Mindkettőnek lesz ingyenes, szolid, a felhasználó számára nem zavaró mennyiségű reklámot tartalmazó, illetve reklámmentes, 5 dollárért letölthető változata. Geréb Róbert reméli, hogy akad majd olyan befektető aki lát fantáziát a Feedvance-ban, ami ezáltal hobby-projektből egy igazi profi projektté válhat. Hozzáteszi, hogy a Feedly mügött egy amerikai befektetői csoport áll, több millió dollárt fordítottak a fejlesztésre.

Geréb Róbert a marosvásárhelyi Sapientia Egyetemen tanult informatikát, ám nem diplomázott le. Hat éve foglalkozik szoftverfejlesztéssel. Két éve alapította meg saját vállalkozását, a Software Miracle-t, elmondása szerint nem annyira azért, hogy több pénzt keressen, hanem, hogy a szája íze szerinti, érdekesebb munkát végezhessen mint korábban, alkalmazottként.

 

Kimaradt?