A Chevron után a Totalhoz intézett ultimátumot az iraki vezetés

Értesülések szerint az iraki kormányzat ezúttal a francia Total olajtársaságnak ment neki, mert az nemrég részesedést vásárolt egy kurdisztáni mezőben.

Az iraki északi-részén fekvő kurdisztáni területeket felügyelő kurd regionális kormányzat, és az iraki központi kormányzat között régóta szembenállás mutatkozik.

Az iraki központi vezetés rendre fenyegetéseket intéz a kurdisztáni térségbe belépő olajvállalatokhoz. Legutoljára a Chevron olajtársaság neve merült fel a szembenállás kapcsán, a központi kormányzat ugyanis bejelentette, hogy a Chevron a kurdisztáni tevékenységei miatt semmilyen iraki olajipari tenderen nem indulhat el a jövőben.total2

A Total kurdisztáni mezőbe történő bevásárlása pár nappal azt követően történt, hogy a Chevronnal kapcsolatos szankciókat bejelentette a központi kormányzat. A Total az amerikai Marathon Oil társaságtól vásárol 35 százazlékos részesedést két kurdisztáni blokkban, amelyek közül az egyikben így már az operátori feladatokat is a francia társaság látja majd el.

A Total a központi kormányzat felügyelete alatt álló térségben 18,75 százalékos részesedéssel rendelkezik a Halfaya mezőben. A francia társaság partnerei az érintett mezőben a kínai PetroChina és a malajziai Petronas. A Totalnak várhatóan ezt a részesedését kell majd értékesítenie, amennyiben kitart kurdisztáni befektetései mellett.

Sem a Total, sem az iraki olajminisztérium nem kívánta kommentálni az értesülést az FT-nek.

Kimaradt?